x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Juncker: Uniunea Europeană trebuie să aibă o armată proprie. Asta îi va da de înţeles Rusiei că vorbim foarte serios

Juncker: Uniunea Europeană trebuie să aibă o armată proprie. Asta îi va da de înţeles Rusiei că vorbim foarte serios

08 Mar 2015   •   14:04
Juncker: Uniunea Europeană trebuie să aibă o armată proprie. Asta îi va da de înţeles Rusiei că vorbim foarte serios

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a îndemnat la crearea unei armate europene, în special în contextul relațiilor tot mai tensionate cu Rusia legat de Ucraina. O asemenea forță i-ar permite UE atât să facă față noilor amenințări de lângă frontierele sale, cât să și apere valorile europene, a subliniat Juncker, într-un interviu pentru Welt am Sonntag.

"Nu vom crea o armată europeană pentru a o utiliza imediat. Însă o armată comună a tuturor europenilor îi va da de înțeles Rusiei că vorbim foarte serios atunci când este vorba de a apăra valorile UE. O asemenea armată ne va ajuta să punem la punct o politică externă și de securitate comună. Imaginea Europei a suferit într-un mod dramatic. În termeni de politică externă, se pare că nu prea suntem luați în serios", a spus Juncker, adăugând că o forță comună pentru cei 28 de membri ai UE va permite raționalizarea cheltuielilor militare și favorizarea integrării militare dintre aceste țări.

Welt am Sonntag îl cita duminică și pe șeful Comisiei pentru politică externă din parlamentul german, Norbert Roettgen, potrivit căruia ideea unei armate a UE este "o viziune europeană căreia i-a sosit vremea".

×
Subiecte în articol: jean-claude juncker armata europeana