Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a cerut ca produsele alimentare aparent identice să nu conţină ingrediente inferioare, atunci când sunt destinate ţărilor din estul Uniunii Europene. Juncker a făcut această remarcă în contextul în care mai multe studii arată că produsele alimentare vândute de multinaționale în Europa de Est conțin ingrediente de calitate mai scăzută faţă de produse similare vândute în Europa Occidentală. Problema a fost discutată de preşedintele CE cu premierul slovac, Robert Fico, într-o reuniune la Bruxelles. "Nu-mi place ideea că ar exista un fel de categoria a doua în Europa. Vom face tot posibilul să încheiem acest mod discriminatoriu prin care se furnizează slovacilor produse alimentare și alte bunuri de o calitate mai scăzută", a afirmat Juncker. Acesta a adăugat că în septembrie vor fi emise reglementări privind modul de interpretare a actualei directive privind securitatea alimentară, dar nu a exclus și o nouă legislație care să oprească această practică. Companiile alimentare și-au apărat practicile, susținând ingredientele diferite sunt folosite pentru a se plia pe gustul pieţei.