x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jurnalist rus, găsit mort în apartamentul său din Moscova

Jurnalist rus, găsit mort în apartamentul său din Moscova

26 Iun 2010   •   00:00

Un jurnalist rus în vârstă de 26 de ani, Dmitri Okkert, a fost găsit mort, vineri, în apartamentul său din sudul Moscovei, a anunţat Comitetul de anchetă al Parchetului rus, relatează RIA Novosti, în pagina electronică.

Comitetul de precizat că acesta a fost găsit înjunghiat în gât şi a fost lansată o anchetă pentru crimă. Cauza oficială a morţii nu a fost însă anunţată.

"Probabil a murit cu câteva zile înainte de a-i fi descoperit cadavrul", a declarat Anatoli Bagmet, care conduce investigaţia.

"Este greu să tragem o concluzie" că moartea jurnalistului ar fi legată de activităţile sale profesionale, a declarat Bagmet, adăugând că motivele crimei "nu par să fie clare pentru moment".

Contul jurnalistului pe site-ul de socializare Odnoklassniki.ru arată că Okkert a vizitat ultima dată pagina marţi, la ora 02.13.

O vecină a jurnalistului susţine că bărbatul lipseşte de cel puţin trei zile, iar cadavrul lui a fost descoperit de nişte prieteni, un bărbat şi o femeie.

"M-am trezit la 02.00 sau 03.00 dimineaţa. Ciocăneau la uşa mea. Am vrut să chem poliţia, dar au plecat. (Vizitatorii erau) un tânăr şi o femeie. Tânărul a sunat la uşa mea dimineaţă şi mi-a explicat că prietenul lui nu răspunde la telefon de trei zile", a declarat ea.

La scurt timp, informaţia a fost făcută publică, presa electronică anunţând o "crimă brutală", afirmând că bărbatul a fost înjunghiat de "zeci" de ori. O prietenă care a încercat să ia legătura cu el vineri şi care ulterior a descoperit cadavrul, a dezminţit informaţia.

"Avea o singură plagă înjunghiată, la gât" a declarat femeia, identificată ca Aleksandra, pentru portalul GZT.RU, adăugând că prietenul ei a fost înjunghiat cu un cuţit de bucătărie pe care îl văzuse anterior în apartamentul lui. "Ar fi fost înjunghiat pe la spate, cu mâna dreaptă", a explicat ea.

Ea a precizat că nu sunt semne de luptă sau jaf şi nu ştie dacă Okkert a avut vreun vizitator înainte să moară. Singurul lucru care lipseşte din apartamentul jurnalistului este laptop-ul acestuia.

"Mouse-ul era la locul lui, dar laptop-ul lipsea", a declarat ea.

Okkert a fost corespondentul postului de ştiri Vesti în 2005, iar ulterior a lucrat pentru postul privat de televiziune REN-TV şi pentru televiziunea controlată de stat NTV. Din decembrie 2008, el lucra ca moderator la un post de televiziune de business, Expert.

"Nu aş face o legătură între acest eveniment tragic şi munca lui Dmitri. El era moderator şi editor de ştiri la Expert-TV, şi nu sunt riscuri profesionale", a declarat directorului trustului Expert, Valeri Fadeiev, pentru cotidianul rus Kommersant.

"Activitatea profesională este, bineînţeles, prima idee. Dar el era moderator şi nu desfăşura nicio investigaţie (jurnalistică). Am fi ştiut dacă era aşa. Nu am nicio versiune, las poliţia să îşi facă treaba", a declarat Piotr Marcenko, directorul postului de televiziune Expert, pentru GZT.RU.

Rusia, care are una dintre cele mai precare situaţii din lume în ceea ce priveşte siguranţa jurnaliştilor, a cunoscut deja cel puţin două asasinate în rândul acestora anul trecut.

Reporterul Novaia Gazeta, Anastasia Baburova a fost împuşcată mortal al 19 ianuarie în centrul Moscovei, împreună cu avocatul ei, Stanislav Markelov, care acţiona în numele unei familii a cărei fiică a fost ucisă de un ofiţer rus în Cecenia. Markelov a murit pe loc, iar Baburova la spital.

Activista cecenă pentru drepturile omului, Natalia Estemirova, care investiga răpiririle şi dispariţiile din Cecenia pentru organizaţia Memorial, a fost răpită şi ucisă la 15 iulie în sudul republicii ruse. Ea a scris articole pentru Novaia Gazeta.

×
Subiecte în articol: externe