x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kamikaze - Atentate duble in Irak

Kamikaze - Atentate duble in Irak

de Ana Ilie    |    19 Noi 2005   •   00:00
Kamikaze - Atentate duble in Irak

Cel putin 65 de persoane au murit si alte 85 au fost ranite ieri, in atentate sinucigase indreptate impotriva a doua moschei siite pline-ochi cu credinciosi, din nord-estul Irakului. Cu doar cateva ore inainte, doua atentate sinucigase aproape simultane au distrus un cartier rezidential din capitala Bagdad, ucigand cel putin sase persoane, printre care o femeie si doi copii.

"Doi kamikaze si-au detonat bombele in timpul rugaciunii de pranz, in doua moschei frecventate de kurzii siiti", a povestit seful consiliului regional al provinciei Diyala, Ibrahim Hassan al-Bajellan. Oficialul irakian a anuntat ca mortii si ranitii din cele doua moschei au fost "transportati in spitalele din localitatea Haneqin" si in oras au fost instituite restrictii de circulattie.

SIMULTANE. De dimineata, la Bagdad, doua explozii aproape simultane au zguduit hotelul Hamra, frecventat de straini, si centrul de detentie de la Jadriyah, aflat in centrul unui scandal de maltratare a prizonierilor. Exploziile au fost atat de puternice incat o cladire de doua etaje a fost transformata intr-un morman de moloz, iar alte cateva imobile din apropiere au suferit importante distrugeri. Echipe formate din pompieri, garzi civile si militari americani au inceput sa sape in gramezile de daramaturi, in cautarea supravietuitorilor, iar cateva persoane ranite, insangerate, au fost transportate de urgenta la spital. Autoritatile se asteapta ca bilantul initial al atentatelor sa se inrautateasca, pentru ca echipele de salvare mai au de lucru, multe persoane fiind prinse sub cladirile prabusite.

In prima faza, nu era clar daca obiectivul atentatorilor a fost hotelul sau centrul de detentie, ambele tinte fiind foarte aproape una de alta. Este sigur insa ca primul atentat a avut loc atunci cand masina unui atentator sinucigas a trecut pe langa zidul inchisorii, si explozia a facut o gaura in zidul de beton care separa centrul de detentie de hotel.

×
Subiecte în articol: externe