x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kim Jong-un îi dă cu flit lui Donald Trump

Kim Jong-un îi dă cu flit lui Donald Trump

de Şerban Mihăilă    |    19 Noi 2019   •   12:53
Kim Jong-un îi dă cu flit lui Donald Trump

Coreea de Nord pare să se fi săturat de exerciţiile de imagine ale lui Donald Trump, care nu ratează niciun prilej să se laude că este singurul lider capabil să-i convingă pe nord-coreeni să renunțe la armele nucleare, după ce a devenit prieten „la cataramă” cu președintele Kim Jong-un.

 

O nouă întrevedere la nivel înalt între Coreea de Nord și SUA este „inutilă”, dacă administrația de la Washington nu oferă concesii substanțiale pentru continuarea negocierilor pe tema dezarmării nucleare, a anunțat, ieri, Phenianul, după ce, cu o zi înainte, șeful Casei Albe sugerase pe Twitter organizarea unei noi întâlniri cu liderul nord-coreean, Kim Jong-un. „Ar trebui să acționezi rapid, să încheiem înțelegerea (…) Ne vedem în curând!”, a postat Trump pe rețeaua sa preferată, într-un mesaj adresat lui Kim. „Nu-i mai oferim președintelui SUA niciun prilej de laudă, atât timp cât noi nu primim nimic în schimb”, a răspuns Kim Kye Gwan, consilier de rang înalt în Ministerul de Externe, citat de agenția oficială KCNA. Coreea de Nord ar trebui „răsplătită pentru ceea ce președintele Trump își arogă ostentativ a fi realizările lui”, a adăugat el. Casa Albă nu face altceva decât „să câștige timp, comportându-se ca și când ar realiza progrese”, a spus Kim Kye Gwan. El a mai precizat că, în pofida intențiilor exprimate de Trump, administrația SUA continuă să fie ostilă Coreei de Nord. Altfel spus, consilierul a anunțat refuzul ferm al Phenianului de a avea noi discuții cu SUA, înainte de expirarea termenului limită impus de Coreea de Nord, la sfârșitul anului, pentru ca Washingtonul să facă o serie de concesii în negocierile pe tema nucleară.

 

Din iunie, anul trecut, Kim și Trump s-au întâlnit de trei ori, dar negocierile s-au blocat, pe tema ridicării sancțiunilor, încă din timpul summitului de la Hanoi, din februarie.

×