x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kosovo - Românii, scoşi vinovaţi

Kosovo - Românii, scoşi vinovaţi

de Irina Cristea    |    18 Apr 2007   •   00:00
Kosovo - Românii, scoşi vinovaţi

Un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite dă glas, în mod oficial, acuzaţiilor la adresa jandarmilor români care au fost detaşaţi în Kosovo. Potrivit documentului, ei sunt vinovaţi pentru moartea a doi protestatari albanezi în timpul manifestaţiilor care au avut loc în februarie în provincia autonomă.

Ofiţerii români de poliţie din cadrul forţei internaţionale din Kosovo au tras gloanţele de cauciuc care au dus la moartea a doi protestatari albanezi. Aceasta este concluzia unui raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite cu privire la incidentele care au avut loc în capitala provinciei, Priştina, în luna februarie. Românii ar putea fi judecaţi pentru crimă, relatează agenţia Reuters, preluată de Mediafax, menţionând că România şi-a retras luna trecută contingentul format din 75 de persoane. Această retragere s-a făcut însă mai târziu decât calendarul convenit cu ONU, ofiţerii români prelungindu-şi oricum şederea pentru a se pune la dispoziţia anchetatorilor.

Protestul care a necesitat intervenţia forţelor ONU a avut loc la data de 10 februarie. Peste 3.000 de albanezi au manifestat pentru independenţa totală şi imediată a provinciei aflate sub administraţia ONU. Protestul s-a lăsat cu violenţe, fiind necesară intervenţia trupelor internaţionale. Jandarmii au ripostat cu gloanţe de cauciuc, iar doi protestatari au decedat. Potrivit raportului, dovezile sugerează, până în prezent, că focurile de armă au fost trase de unul sau doi dintre românii înarmaţi.

"Deşi s-ar putea argumenta că aceste morţi au fost accidentale, nu ar fi redusă suspiciunea fondată că astfel de focuri de armă au fost criminale", se arată în document. Acuzaţiile care ar putea fi formulate împotriva românilor sunt crimă, ucidere din culpă, tentativă de crimă şi vătămare corporală gravă. Investigaţia nu a identificat precis care dintre ofiţeri a tras focurile fatale, astfel că procedurile penale nu pot fi demarate deocamdată. Ministerul român al Internelor şi Reformei Administrative consideră că raportul nu conţine probe, iar concluziile sale sunt pripite.

×
Subiecte în articol: externe