x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Kosovo: Un fost ministru din minoritatea sârbă, condamnat la doi ani de închisoare pentru critici la adresa intervenţiei NATO

Kosovo: Un fost ministru din minoritatea sârbă, condamnat la doi ani de închisoare pentru critici la adresa intervenţiei NATO

05 Dec 2019   •   20:30
Kosovo: Un fost ministru din minoritatea sârbă, condamnat la doi ani de închisoare pentru critici la adresa intervenţiei NATO

Un fost ministru al minorităţii sârbe din Kosovo a fost condamnat joi la doi ani de închisoare pentru că a minimalizat violenţele care au determinat NATO să bombardeze forţele sârbe în timpul războiului, relatează AFP.

Ivan Teodosijevic, care a fost ministru al administraţiei locale, a făcut aceste remarci cu prilejul unei manifestaţii de protest împotriva campaniei de bombardamente a Alianţei Nord-Atlantice, organizată în martie cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la evenimente.

Tribunalul l-a condamnat pentru că „a declarat că mobilul agresiunii împotriva Serbiei a fost o aşa-zisă catastrofă umanitară în Kosovo” în timpul războiului pentru independenţă.

În verdictul său, tribunalul consideră că fostul ministru, identificat prin iniţialele I.T., a abuzat de autoritatea sa şi „a incitat deliberat la ură publică” şi la „diviziune” între comunităţile din Kosovo.

Ivan Teodosijevic, care era unul dintre cei doi miniştri sârbi din fostul guvern al prim-ministrului Ramush Haradinaj, poate face apel la verdict.

El a fost demis la puţin timp după demonstraţie, pentru remarci similare pe Facebook.

Circa 120.000 de sârbi trăiesc în Kosovo, a cărei populaţie de 1,8 milioane de locuitori este în mare majoritate albaneză.

Minoritatea sârbă este în mare parte ostilă independenţei Kosovo autoproclamate în 2008, dar Constituţia le garantează minorităţilor dreptul de a fi reprezentate în guvern.

În 1999, la finalul celor 11 săptămâni de bombardamente, campania NATO l-a constrâns pe omul forte de la Belgrad, Slobodan Milosevic, să-şi retragă trupele din Kosovo.

Această retragere a pus capăt ultimului dintre conflictele care au dus la dezintegrarea fostei Iugoslavii. Acesta s-a soldat cu peste 13.000 de morţi, dintre care în jur de 11.000 de kosovari albanezi şi 2.000 de sârbi. Aproape un milion de refugiaţi au plecat în Albania şi Macedonia.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: nato kosovo