x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe La 99 de ani, un fost ofiţer SS este condamnat la închisoare pe viaţă

La 99 de ani, un fost ofiţer SS este condamnat la închisoare pe viaţă

11 Aug 2009   •   00:00
La 99 de ani, un fost ofiţer SS este condamnat la închisoare pe viaţă

Un tribunal german s-a pronunţat astăzi într-un dosar de crime provocate de către nazişti. Mai precis, justiţia a dezbătut cazul lui Josef Scheungraber, de 91 de ani, acuzat că a ordonat masacrul din Toscana, în 1944. În urma audierilor finale, fostul ofiţer SS a fost condamnat la închisoare pe viaţă!



Josef Scheungraber a fost acuzat de uciderea a 14 civili cu vârste cuprinse între 16 şi 74 de ani.  El a ordonat unul dintre masacrele comise de armata germană în Italia, pe 26 iunie 1944. Soldaţii nazişti au luat ostatici mai multi civili, i-au blocat într-o casă, pe care apoi au detonat-o.Barbatul a fost condamnat deja în lipsă, în Italia. Scheungraber, fost ofiţer nazist, se deplasează în prezent cu ajutorul unui baston, însă pare să fie în bună stare de sănătate, scrie presa franceză.

O singura persoană a supravieţuit, un tânăr care avea pe atunci 15 ani, pe nume Gino Massetti. Acuzatul a declarat la primele audieri că "a predat ostaticii la poliţia militară" şi că nu ştie "ce li s-a întâmplat apoi". Josef Scheungraber a fost deja condamnat în absenţă pentru aceste fapte în 28 septembrie 2006, la închisoare pe viaţă de un tribunal militar din La Spezia (în nordul Italiei). Germania, care nu îşi extrădează cetăţenii împotriva voinţei lor, nu a aplicat niciodată o astfel de pedeapsă.


Bătrânul şi-a continuat viaţa în linişte, în oraşul natal Ottobrunn din Bavaria, unde a devenit după război o personalitate locală respectată. Este administrator al unei tâmplării şi consilier municipal, participând în mod consecvent la comemorarile fraţilor săi de arme. Cazul său nu este, însă, izolat. La fel ca el, şi alţi foşti ofiţeri nazişti îşi trăiesc linistiţi viaţa în Germania, în ciuda condamnărilor pronunţate de tribunalele din La Spezia pentru masacrarea a sute de civili italieni.

×
Subiecte în articol: externe