x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lagăre pe apă

Lagăre pe apă

de Sînziana Stancu    |    03 Iun 2008   •   00:00
Lagăre pe apă

Statele Unite i-au tran­sferat, în secret, pe sus­pec­­ţii de terorism arestaţi în diferite ţări pe na­ve transformate în “în­chi­sori plutitoare”, po­tri­vit unei organizaţii pentru drepturile omului.

Statele Unite i-au tran­sferat, în secret, pe sus­pec­­ţii de terorism arestaţi în diferite ţări pe na­ve transformate în “în­chi­sori plutitoare”, po­tri­vit unei organizaţii pentru drepturile omului.

 
Organizaţia “Re­prie­ve”, care a făcut dez­văluirea, preluată de publicaţia britanică The Guardian, pre­tinde că şi-a bazat raportul pe declaraţii provenite din surse diferite, de la foşti suspecţi de terorism eliberaţi din închisoarea de la Guantanamo şi pînă la militari din armata americană, oficialităţi din Consiliul Europei şi parlamentari europeni. “Reprieve” susţine că 17 nave militare americare, între care “USS Bataan” şi “USS Pe­le­liu”, au fost transformate încă din 2001, după atentatele teroriste din 11 septembrie din America, în “închisori plutitoare”.

 
EXTRĂDARE. De­ţi­nu­ţii erau interogaţi pe aceste nave de agenţi ai CIA şi FBI. Apoi, unii dintre ei erau tran­sferaţi în alte centre de de­ten­ţie secrete, iar alţii ră­mî­neau pe nave. “Reprieve” es­ti­mea­ză că cel puţin 100 de sus­­pecţi de terorism “au dis­părut” în închisori secrete din ţări ca Somalia, Kenya, Etio­pia sau la Djibouti şi Guan­tanamo. Despre celelalte 15 nave, “Reprieve” susţine că ar fi operat în jurul teritoriului britanic Diego Garcia, din Oceanul Indian, folosit ca bază militară de Marea Britanie şi Statele Unite. “Re­prieve” trage semnalul de alar­mă şi asupra activităţilor unei alte nave americane, “USS Ashland”, prezentă la începutul anului trecut în Somalia, unde a condus operaţiuni de securitate ma­ritime, pentru capturarea teroriştilor reţelei Al-Qaida. Atunci, multe persoane au fost, practic, răpite de forţele de securitate somaleze, etio­piene şi kenyene, pentru a fi interogate de anchetatorii americani, în cadrul luptei antiteroriste. “Reprieve” îşi va publica raportul anul acesta şi i-a cerut administraţiei americane să publice imediat numele suspecţilor deţinuţi pe aceste nave şi locul în care se află ei.

×
Subiecte în articol: externe