x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lăsaţi Rusia să intre în NATO

Lăsaţi Rusia să intre în NATO

08 Mar 2010   •   00:00

Numeroasele interese comune cu cele ale NATO ar trebui să determine invitarea Rusiei în această alianţă. Recomandarea vine din partea unor experţi germani în domeniul apărării, potrivit der Spiegel.

Klaus Naumann, Frank Elbe şi Ulrich Weisser spun că, deşi Rusia ar avea nevoie de mult timp pentru a îndeplini toate condiţiile calităţii de membru al organizaţiei militare, acest lucru va fi posibil, mai ales în condiţiile în care Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington în 1949, nu prevede nici o clauză care să împiedice aderarea Rusiei.

Comunitatea euroatlantică are nevoie de Rusia din mai multe motive: securitatea energetică, dezarmarea şi controlul armelor, prevenirea proliferării, rezolvarea problemelor în Iran, Afganistan şi conflictul din Orientul Mijlociu, controlarea unei eventuale crize în Asia Centrală şi facilitarea luării de decizii în Consiliul de Securitate al ONU, la summiturile G8 şi G20.

Participarea Rusiei la securitatea colectivă ar avea o dimensiune internă şi externă. Transparenţa completă în cadrul alianţei pe baze de reciprocitate, integrarea politico-militară şi participarea la procesul de luare a deciziilor ar putea pune capăt percepţiei că Occidentul reprezintă o ameninţare pentru Rusia.

În acelaşi timp, întreaga Alianţă ar beneficia de pe urma resurselor politice şi militare de care dispune Rusia, pentru a contracara ameninţările externe şi pentru a rezolva probleme care afectează comunitatea euroatlantică, apreciază experţii germani. Ei au subliniat că Alianţa a neglijat Rusia timp îndelungat, iar relaţia bilaterală nu s-a dezvoltat în spiritul unui parteneriat strategic real, Rusia văzând în NATO mai degrabă un adversar. (Mediafax)

×
Subiecte în articol: externe