x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un mare oraș din Europa vrea să legalizeze consumul de cocaina

Un mare oraș din Europa vrea să legalizeze consumul de cocaina

de Redacția Jurnalul    |    22 Dec 2023   •   09:00
Un mare oraș din Europa vrea să legalizeze consumul de cocaina
Sursa foto: Hepta

Cu toate că legalizarea drogurilor pentru consumul recreațional a fost un subiect controversat în ultimii ani, un mare oraș din Europa se află în centrul atenției după ce a anunțat posibilitatea legalizării vânzării de cocaină. O inițiativă care șochează, cu atât mai mult cu cât cocaina este cunoscută pentru dependența pe care o dă și pentru cât de periculoasă este.

Potrivit spynews.ro, capitala Elveției, Berna, examinează un proiect pilot care ar putea aduce o schimbare radicală în politica privind drogurile, propunând legalizarea vânzării de cocaină pentru consum recreațional.

Orașul unde ar putea fi legală vânzarea de cocaină

Această inițiativă, susținută de Parlamentul din Berna, reprezintă o abordare neconvențională în gestionarea problemelor legate de droguri și ar putea face din Elveția un pionier în acest domeniu la nivel european.

Chiar dacă multe țări europene au renunțat la pedepsele cu închisoarea pentru posesia de droguri, inclusiv cocaină, propunerea elvețiană merge un pas mai departe, văzând posibilitatea legalizării vânzării pentru uz recreațional. În ciuda criticilor și îndoielilor, unii politicieni și experți consideră că interdicțiile totale asupra acestor substanțe au fost ineficiente și că este necesară o abordare nouă în lupta împotriva drogurilor.

„Cocaina este una dintre cele mai puternice substanțe cunoscute care creează dependență", a declarat Boris Quednow, lider de grup la Centrul de cercetare psihiatrică al Universității din Zurich

Cu toate acestea, orice decizie în privința legalizării va necesita modificări la nivel legislativ și va fi influențată de rezultatele schemei de vânzare legală a canabisului, care este deja în desfășurare în farmacii.

Cu riscurile asociate consumului de cocaină, inclusiv dependența puternică pe care o creează, medicii trag un semnal de alarmă cu privire la posibilele consecințe ale acestei propuneri radicale.

Ce este cocaina roz

Cocaina roz, un halucinogen sintetic care a cunoscut o creștere semnificativă în popularitate în America de Sud și Statele Unite, a ajuns și pe străzile din România vara trecută.

Deși nu are legătură cu clorhidratul de cocaină,aceasta a devenit cunoscută prin prezența sa la petrecerile din America de Sud. Această substanță interzisă este, de fapt, un halucinogen sintetic, vopsit cu colorant alimentar pentru a se distinge de celelalte droguri. Aromatizată cu gust de căpșuni, această substanță, cunoscută și sub numele de "tusi," a fost inițial asociată cu drogul psihedelic 2CB și a fost identificată prima dată în Columbia în 2010.

Cu toate că a fost considerată o problemă specifică unor regiuni îndepărtate, cocaina roz a ajuns în acest an și pe litoralul românesc, semnalând o extindere a pieței drogurilor sintetice în Europa.

Un gram de cocaină roz se vinde cu aproximativ 500 de euro pe piața neagră din SUA și Europa.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: erna legalizare cocaina elvetia