x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Libby mincinosul

Libby mincinosul

de Anca Aldea    |    31 Oct 2005   •   00:00
Libby mincinosul

Fostul director de Cabinet al vicepresedintelui american a fost inculpat la sfarsitul saptamanii trecute, pentru ca a divulgat presei informatii confidentiale.

Lewis "Scooter" Libby, mana dreapta a vicepresedintelui Richard (Dick) Cheney, a fost inculpat in afacerea Plame-Wilson, un scandal controversat izbucnit in februarie 2002, cand Agentia Nationala de Contrainformatii (CIA) l-a trimis in Niger pe fostul ambasador american in Gabon, Joseph Wilson, pentru a ancheta un presupus trafic cu materiale nucleare destinate Irakului.

TAPUL ISPASITOR. Ulterior, Wilson, un critic dur al razboiului din Irak, a declarat in ziarul New York Times ca nu a gasit nici o dovada concludenta care sa inculpe regimul irakian ca ar fi fost interesat de uraniul african. Cand un ziar american a dezvaluit, pe baza declaratiilor sub anonimat ale "unor oficiali de la Casa Alba", ca sotia lui Wilson, Valerie Plame, este agent CIA in Departamentul pentru arme de distrugere in masa, Departamentul Justitiei a initiat o ancheta asupra surselor ziarului. Pentru ca, potrivit legii, divulgarea identitatii unui agent CIA este o incalcare a legii. In toamna lui 2003 apare in scena numele lui Libby. Un an mai tarziu, la 28 octombrie, el a fost inculpat, pentru ca "a mintit in legatura cu modul in care a aflat in 2003, apoi a transmis jurnalistilor informatii, pe atunci secrete, despre postul lui Valerie Plame, in cadrul CIA", se arata intr-un comunicat al procurorului special Patrick Fitzgerald.

Presa considera ca "Lewis Libby face parte dintr-o categorie aparte in randul responsabililor de la Washington - omul care trece prin zid, mereu prezent in culise". El este cunoscut, de asemenea, ca avand legaturi discrete cu anumiti ziaristi, carora le furnizeaza informatii pretioase din cadrul Administratiei.

×
Subiecte în articol: externe