x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe „Îndatorire divină”: Un lider poligam cu 20 de soții, multe dintre ele minore, șochează America!

„Îndatorire divină”: Un lider poligam cu 20 de soții, multe dintre ele minore, șochează America!

de Alexandru Dănciulescu    |    07 Dec 2022   •   11:39
„Îndatorire divină”: Un lider poligam cu 20 de soții, multe dintre ele minore, șochează America!
Sursa foto: Facebook WITN-TV

Liderul unui mic grup poligam de lângă granița dintre Arizona și Utah și-a luat cel puțin 20 de soții, majoritatea minore, și i-a pedepsit pe adepții care nu îl tratau ca pe un profet. Conform unor foști discipoli ai săi, el a pus la punct o schemă de înșelătorie și și-a îndemnat adepții să îi dea toți banii. Sam Bateman a cumpărat două mașini Bentley și două Land Rover-uri, în ultimul an, cu banii câștigați de la discipolii săi.

Potrivit unui document depus recent la un tribunalul federal american, citat de AP, Samuel Bateman a fost membru al „Bisericii Fundamentaliste a lui Isus Hristos și a Sfinților din Ultimele Zile” (FLDS), înainte de a-și înființa propriul grup de adepți. El a fost susținut financiar de bărbați care au renunțat la propriile soții și la copii, care au devenit soțiile și copiii lui Bateman, susține, sub jurământ, o sursă a FBI.

Documentul depus la tribunal oferă noi informații despre ceea ce au descoperit anchetatorii într-un caz care a devenit public, pentru prima data, în luna august. Cazul a generat acuzațiile de răpire și împiedicare a urmăririi penale la adresa a trei dintre soțiile lui Bateman - Naomi Bistline, Donnae Barlow și Moretta Rose Johnson. Bistline și Barlow urmează să apară săptămâna aceasta la tribunalul federal din Flagstaff. Johnson așteaptă să fie extrădată din statul Washington.

Femeile sunt acuzate că au fugit cu opt dintre copiii lui Bateman, care au fost plasați în custodia statului Arizona la începutul acestui an. Copiii au fost găsiți săptămâna trecută la sute de kilometri distanță, în Spokane, Washington.

Bateman a fost arestat în luna august, atunci când cineva a observat copiii pe care îi transporta cu o rulotă în orașul Flagstaff. El a plătit o cauțiune, dar a fost arestat din nou și acuzat de obstrucționarea Justiției, în cadrul unei anchete federale, pentru a se stabili dacă nu cumva copiii erau transportați peste granițele statului pentru activități sexuale.

Dosarele tribunalului susțin că Bateman, în vârstă de 46 de ani, s-a implicat în traficul sexual cu copii și în poligamie, dar niciuna dintre acuzațiile sale actuale nu se referă la aceste presupuse fapte. Poligamia este ilegală în Arizona, dar a fost dezincriminată în Utah, în 2020.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Servicii pentru Copii din Arizona și purtătorul de cuvânt al FBI au refuzat să comenteze, marți, acest caz.

Profetul și „Duhul lui Dumnezeu”

Declarația sub jurământ a FBI, depusă în cazul femeilor, se concentrează în mare parte pe Bateman, care s-a proclamat profet în 2019. Bateman spune că fostul lider FLDS, Warren Jeffs, i-a spus să invoce „Duhul lui Dumnezeu asupra acestor oameni”. Declarația detaliază acte sexuale explicite în care Bateman și adepții săi s-au angajat pentru a îndeplini „îndatoriri divine”.

Jeffs ispășește o condamnare pe viață într-o închisoare din Texas pentru abuz sexual asupra copiilor, legat de căsătorii cu minori. Avocatul lui Jeffs în cazul acuzațiilor din Arizona, care au fost respinse, a declarat că statul încearcă să ia atitudine împotriva poligamiei, acuzând infracțiuni relativ minore pentru a construi cazuri mai mari.

Bateman a locuit în Colorado City, în mijlocul unei diversități de adepți ai comunității poligame FLDS, foști membri ai bisericii și cei care nu practică vreo credință, scrie AP. Poligamia este o tradiție a vechii doctrine a „Bisericii Fundamentaliste a lui Isus Hristos și a Sfinților din Ultimele Zile”, însă biserica tradițională a abandonat această practică în 1890 și acum o interzice cu strictețe, mai notează AP.

Bateman călătorea adesea în Nebraska, unde locuiau alți susținători devotați ai săi, dar mergea și în Canada și Mexic pentru a susține conferințe.

Când Bateman a fost arestat, la începutul acestui an, el și-a instruit adepții să obțină pașapoarte și să șteargă mesajele trimise printr-un sistem criptat, susțin autoritățile.

Copiii, identificați după inițialele lor în documentele judiciare, au spus puține lucruri autorităților. Cei trei copii găsiți în rulota pe care Bateman o transporta prin Flagstaff - care avea o toaletă improvizată, o canapea, scaune de camping și nu avea ventilație – le-au declarat autorităților că nu au nevoie de îngrijiri medicale, se arată într-un raport al poliției.

Niciuna dintre fetele plasate în custodia statului Arizona nu a dezvăluit abuzuri sexuale din partea lui Bateman în timpul interviurilor medico-legale. Fetele scriau însă adesea în jurnale, care au fost confiscate de FBI. În acestea, mai multe dintre ele s-au referit la interacțiuni intime cu Bateman. Autoritățile cred că fetele mai mari le-au influențat pe cele mai tinere să nu vorbească despre Bateman, susține FBI.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×
Subiecte în articol: lider poligam america