x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Liderii lumii, personaje la circ

Liderii lumii, personaje la circ

de Anca Aldea    |    27 Oct 2009   •   00:00

"Circul climatic" este numele unui website lansat astăzi de Verzii europeni (www.climatecircus.com), în care se arată la ce stadiu au ajuns statele lumii în lupta lor cu schimbările climatice. Site-ul prezintă o scenă de circ unde evoluează, pe rând, liderii ţărilor participante la Summit-ul de la Copenhaga, care va avea loc la începutul lui decembrie.



Preşedintele Statelor Unite, una dintre ţările cele mai poluatoare din lume, apare în arenă la bustul gol, îmbrăcat doar în colanţi trei sferturi şi, după un exerciţiu de atletism cu picioarele ridicate, în şpagat, se prăbuşeşte sub "greutatea" unui porumbel alb, care i se aşază pe piciorul drept. Reflectoarele se aprind şi ecranul este acoperit cu o sumedenie de informaţii despre starea actuală a Statelor Unite în materie de schimbări climatice. Nota oferită Statelor Unite este D, pentru că nu au ratificat Tratatul de la Kyoto şi pentru că, deşi insistă pe îmbunătăţirea eficienţei energiilor regenerabile, administraţia americană nu renunţă la centralele nucleare.
Personajul Jose Manuel Durao Barroso, preşedintele Comisiei Europene, supranumit, în arena circului, "Magic B", poartă un costum de fachir şi are în faţă un glob pământesc din sticlă. După ce pronunţă cuvântul "viitor", globul cade şi se sparge, pe ecran apărând nota C pentru lupta UE cu schimbările climatice - notă acordată "pentru nivelul scăzut al angajamentului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi al sprijinului financiar pentru ţările în curs de dezvoltare".
Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, este caricaturizat sub forma unui magician care încearcă un truc cu o găină. Pasărea cotcodăceşte şi îi lasă preşedintelui o amintire neplăcută pe umăr. În mesajul de la final se arată că Franţa primeşte cea mai mică notă - E - pentru faptul că insistă, pe lângă UE, să nu ajute cu bani ţările în curs de dezvoltare în lupta împotriva încălzirii globale, dar şi pentru că nu ştie cum să reducă emisiile gazelor cu efect de seră rezultate de pe urma despăduririlor.
Note proaste au mai primit Germania (C, condusă, din şaua unei monociclete, de cancelarul Angela Merkel), Italia (D, premierul Silvio Berlusconi preferând, în scenariul de pe site, să spargă balonaşe în loc să se preocupe de măsurile care trebuie luate pentru combaterea încălzirii globale), Marea Britanie (D, premierul Gordon Brown fiind alungat din arenă cu un tun), Rusia (E, premierul Vladimir Putin, îmblânzitorul de urşi, ajunge să fie vânat de "elevii" săi). Cel mai bun calificativ l-a primit Norvegia (B).

×
Subiecte în articol: economic