x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Liderii separatiști proruși susțin că Ucraina a încălcat acordul de pace de la Minsk

Liderii separatiști proruși susțin că Ucraina a încălcat acordul de pace de la Minsk

05 Noi 2014   •   12:32
Liderii separatiști proruși susțin că Ucraina a încălcat acordul de pace de la Minsk

Liderii separatiști din estul Ucrainei l-au acuzat miercuri pe președintele Petro Poroșenko că a încălcat acordul de pace de la Minsk prin decizia de a suspenda o lege care acorda regiunilor lor 'statut special' și au afirmat că nu vor mai respecta acordul, relatează Reuters.

Republicile autoproclamate Donețk și Lugansk din regiunea Donbas au precizat că decizia a subminat protocolul convenit în urma convorbirilor de la 5 septembrie, de la Minsk, în baza căruia în estul Ucrainei a intrat în efect o încetare a focului.

Poroșenko, care îi acuză pe rebeli că au încălcat acordul de la Minsk organizând duminică alegeri în cele două republici separatiste, a declarat marți că dorește ca parlamentul să anuleze legea care a oferit 'statut special' regiunilor din est. Legea le-ar fi asigurat acestora drepturi limitate de a-și administra propriile afaceri, protejându-i pe combatanții separatiști de urmărirea în instanță.

'Anularea de către Kiev a statutului special pentru Donbas afectează grav procesul de pace de la Minsk', au precizat separatiștii proruși într-un comunicat comun. Cele două republici 'nu pot acționa în baza unui document din care Poroșenko a eliminat puncte fundamentale', adaugă textul citat.

Ei au precizat totuși că sunt gata să renegocieze acordul de la Minsk, menit să pună capăt unui conflict soldat cu peste 4.000 de morți în estul Ucrainei de la începerea insurecției împotriva guvernului de la Kiev, în luna aprilie.

Poroșenko a spus că va propune o nouă lege care va asigura statutul de 'zonă economică specială pentru regiunea Donbas' și va propune o dată pentru alegerile locale, inițial prevăzute pentru începutul lui decembrie. 

×