Telegrame diplomatice dezvăluite de WikiLeaks şi publicate de The Guardian arată că materiale din dosarele deţinuţilor de la Guantanamo sugerau că Statele Unite au primit informaţii care le-au condus la Ben Laden încă din 2008. Soldaţii americani urmau să efectueze antrenamente de "formare a formatorilor" din cadrul unei unităţi militare federale a Pakistanului, Unitatea de Frontieră, formată din 70.000 de membri. Abbottabad găzduieşte Academia Militară Pakistaneză, care antrenează ofiţerii din întreaga ţară. Academia se află la doar câteva străzi distanţă de locul unde Ossama ben Laden a fost depistat şi omorât.
Nu numai spionii, analiştii militari, strategii şi liderii militari americani bănuiau unde se afla Ben Laden. Mai mulţi profesori de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA) realizaseră, în 2008, un studiu în care se arăta că există o probabilitate foarte mare ca Ossama ben Laden să se afle la Abottabad, relatează BBC.
Modelul utilizat în acest studiu, folosit, de obicei, pentru localizarea speciilor pe cale de dispariţie, arăta că există 88,9% şanse ca Ben Laden să se afle în Abbottabad, în Pakistan. Geograful Thomas Gillespie, de la UCLA, expert în utilizarea datelor furnizate de sateliţi pentru studierea ecosistemelor, a condus, iniţial, studiul, cu studenţi de la Geografie, ca exerciţiu, în 2008, şi a transmis datele la MIT International Review, în 2009.
Modelul utilizat indica localitatea Parachinar, care se află la aproximativ 300 de kilometri de Abbottabad, ca având o probabilitate de 95% să fie oraşul în care se ascundea Ben Laden. Gillespie şi studenţii săi au optat pentru Parachinar, pentru că acesta oferea, în plus, acces la îngrijiri medicale. Dar studiul a indicat şi Abottabad, cu o probabilitate de 88,9%, ca fiind ascunzătoarea fostului lider al reţelei teroriste Al-Qaeda.
Studenţii au stabilit locaţia în care se putea afla Ben Laden luând în calcul mai mulţi factori. Potrivit previziunilor lor, teroristul se afla mai degrabă într-un complex, la oraş, decât într-o peşteră din mediul rural, pentru că persoanele din regiuni mai puţin dens populate ar avea şanse mai mari să îl observe. Pe baza studiului citat de BBC, Gillespie şi studenţii săi au presupus că acest complex ar fi dotat cu dispozitive de securitate, cum ar fi garduri înalte, în jurul perimetrului, dar şi energie electrică, ambele găsite la reşedinţa lui Osama ben Laden din Pakistan.
Citește pe Antena3.ro