x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Liderul Al-Qaeda, depistat şi de câţiva studenţi americani

Liderul Al-Qaeda, depistat şi de câţiva studenţi americani

de Irina Cristea    |    04 Mai 2011   •   20:06
Liderul Al-Qaeda, depistat şi de câţiva studenţi americani
Sursa foto: /AFP Photo
163827-afp-aamir-qureshi-143994-01-02.jpgÎn urmă cu trei ani, forţele americane s-au aflat la doar câteva sute de metri de complexul rezidenţial unde se afla Ossama ben Laden.

Telegrame diplomatice dezvăluite de WikiLeaks şi publicate de The Guardian arată că materiale din dosarele deţinuţilor de la Guantanamo sugerau că Statele Unite au primit informaţii care le-au condus la Ben Laden încă din 2008. Sol­daţii americani urmau să efec­tue­ze antrenamente de "formare a for­matorilor" din cadrul unei unităţi militare federale a Pakistanului, Unitatea de Frontieră, formată din 70.000 de membri. Abbottabad găzduieşte Academia Militară Pakistaneză, care antrenează ofiţerii din întreaga ţară. Academia se află la doar câteva străzi distanţă de locul unde Ossama ben Laden a fost depistat şi omorât.

Nu numai spionii, analiştii militari, strategii şi liderii militari ame­ri­cani bănuiau unde se afla Ben Laden. Mai mulţi profesori de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA) realizaseră, în 2008, un stu­diu în care se arăta că există o proba­bi­litate foarte mare ca Ossama ben La­den să se afle la Abottabad, re­la­tea­ză BBC.

Modelul utilizat în acest stu­diu, folosit, de obicei, pentru lo­ca­li­za­rea speciilor pe cale de dispariţie, ară­ta că există 88,9% şanse ca Ben La­den să se afle în Abbottabad, în Pakistan. Geograful Thomas Gillespie, de la UCLA, expert în utilizarea da­telor furnizate de sateliţi pentru stu­dierea ecosistemelor, a condus, ini­ţial, studiul, cu studenţi de la Geo­gr­afie, ca exerciţiu, în 2008, şi a transmis datele la MIT International Review, în 2009.

Modelul utilizat indica localitatea Pa­rachinar, care se află la aproximativ 300 de kilometri de Abbottabad, ca având o probabilitate de 95% să fie ora­şul în care se ascundea Ben La­den. Gillespie şi studenţii săi au optat pentru Parachinar, pentru că acesta oferea, în plus, acces la îngrijiri me­di­cale. Dar studiul a indicat şi Abottabad, cu o probabilitate de 88,9%, ca fiind ascunzătoarea fostului lider al reţelei teroriste Al-Qaeda.

Studenţii au stabilit locaţia în care se putea afla Ben Laden luând în calcul mai mulţi factori. Potrivit previ­ziu­nilor lor, teroristul se afla mai de­gra­bă într-un complex, la oraş, decât într-o peşteră din mediul rural, pentru că persoanele din regiuni mai pu­ţin dens populate ar avea şanse mai mari să îl observe. Pe baza studiului citat de BBC, Gillespie şi studenţii săi au presupus că acest complex ar fi dotat cu dispozitive de securitate, cum ar fi garduri înalte, în jurul perimetrului, dar şi energie electrică, ambele găsite la reşedinţa lui Osama ben Laden din Pakistan.

×
Subiecte în articol: osama bin laden ucis