x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 102. Militarii ruși au primit termen până la 10 iunie pentru a captura Severodonetsk

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 102. Militarii ruși au primit termen până la 10 iunie pentru a captura Severodonetsk

05 Iun 2022   •   07:37
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 102. Militarii ruși au primit termen până la 10 iunie pentru a captura Severodonetsk
Sursa foto: Hepta

Duminică, 5 iunie 2022, este cea de-a 102-a zi de război în Ucraina.

Update Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis duminică seară, într-un comunicat, că în direcția Harkov, rușii sunt în defensivă, dar bombardează în mod activ infrastructura civilă, iar în direcțiile Liman și Bakhmut din regiunea Donețk încearcă să inițieze acțiuni ofensive. „În direcția Harkov , inamicul se apără activ, concentrându-se pe menținerea zonelor ocupate și a zonelor de frontieră la nord de orașul Harkov. Inamicul a tras asupra infrastructurii civile din zonele așezărilor din Tsirkuni, Ruski și Cherkasi Tishki, Starii Saltiv. A tras cu rachete spre așezarea Korotych”, se arată în comunicat.

În direcția Donețk , „inamicul a lansat lovituri aeriene asupra infrastructurii civile din zonele Sloviansk și Lisichansk”. Potrivit Statului Major ucrainean, în direcția Liman, „cu sprijinul artileriei, inamicul a reluat ofensiva lângă satul Sviatogorsk, cu pierderi semnificative în oameni, armament și echipamente”.

Ucraina

Update Brigada Mecanizată 93 ucraineană ia la țintă un tanc rusesc T-80U. Lovitura a fost executată de la mică distanță, iar impactul rachetei este atât de violent, încât comandantul tancului este aruncat din vehicului blindat.

Update  Rachetele care au lovit duminică dimineață Kievul au fost lansate de bombardiere strategice rusești Tu-95, de deasupra Mării Caspice, anunță forțele aeriene ucrainene, potrivit Reuters.

Update Ministerul rus al Apărării afirmă că atacurile sale de duminică au distrus tancuri și alte vehicule blindate de la periferia Kievului, care fuseseră furnizate Ucrainei de către țări europene.

Declarația ministerului a fost făcută după ce capitala ucraineană a fost atacată cu rachete duminică dimineața.

Update: Un oficial ucrainean afirmă că generalul rus care conduce ofensiva din Ucraina a primit termen până la 10 iunie pentru a captura Severodonetsk, potrivit CNN.

Militarii ruși „avansează" în mai multe zone la nord de orașul Sloviansk, în estul Ucrainei, după ce au „finalizat regruparea trupelor", a anunțat, duminică, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Sâmbătă, administrația militară a orașului Sloviansk a declarat că sute de persoane fug zilnic din oraș, iar numărul evacuărilor aproape că s-a dublat în această săptămână. Un atac cu rachete care marți a ucis trei persoane „i-a împins pe cetățeni să plece", a declarat oficialul.

Generalul rus Aleksandr Dvornikov „a primit sarcina, până la 10 iunie, fie de a captura complet Severodonețk, fie de a tăia complet autostrada Lysychansk-Bakhmut și de a o prelua sub control", a declarat Serhiy Hayday, șeful administrației militare regionale Luhansk.

„Prin urmare, o cantitate uriașă de forțe, tot ce aveau, toate rezervele - totul este folosit pentru a îndeplini aceste două sarcini", a adăugat acesta.

În apropiere de Severodonetsk, în orașul Lysychansk, un centru de ajutor umanitar a fost „complet distrus" de bombardamentele rusești de duminică, a adăugat Hayday.

Update Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat Occidentul că Rusia va lovi noi ţinte dacă Statele Unite ale Americii vor începe să furnizeze Ucrainei rachete cu rază mai lungă de acţiune, a relatat duminică agenţia de presă oficială rusă TASS, citată de Reuters.

În cazul în care astfel de rachete vor fi livrate, vom lovi acele ţinte pe care până acum nu le-am lovit, a declarat Putin, într-un interviu pentru televiziunea rusă de stat Rossia-1.

"Dacă ajung să le furnizeze, vom trage concluziile care se impun şi vom folosi armele noastre, de care nu ducem lipsă, pentru a ataca acele obiective pe care până acum nu le-am lovit", a susţinut şeful de la Kremlin.

Potrivit AFP, Putin a mai spus că livrarea de armament nou Kievului are ca scop "prelungirea conflictului". 

Update Cinci oameni și-au pierdut viața în urma exploziilor care au avut loc, în timpul nopții de sâmbătă spre duminică, anunță presa rusă, citată de CNN. Potrivit agenției ruse TASS, forțele ucrainene au atacat orașul aflat sub controlul trupelor proruse.

Explozii în mai multe cartiere din Kiev

Mai multe explozii au zguduit capitala Ucrainei, a anunțat duminică primarul orașului Kiev, potrivit Reuters.

Mai multe explozii au avut loc duminică dimineața devreme în capitala Ucrainei, Kiev, a declarat primarul Vitali Klitschko.

„Mai multe explozii în districtele Darnytskyi și Dniprovskyi din capitală", a scris Klitschko pe aplicația de mesagerie Telegram.

După explozii a fost văzut fum în mai multe locuri, confirmă martorii.

„Serviciile lucrează deja la fața locului. Informații mai detaliate - mai târziu", a precizat Klitschko.

În ultimele ore, alarma aeriană a sunat în mare parte din Ucraina, inclusiv în regiunea Kiev.

×
Subiecte în articol: Ucraina