x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 110. Forțele ucrainene s-au retras din centrul Severodonețk

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 110. Forțele ucrainene s-au retras din centrul Severodonețk

13 Iun 2022   •   04:34
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 110. Forțele ucrainene s-au retras din centrul Severodonețk
Sursa foto: Hepta

Luni, 13 iunie 2022, este cea de-a 110-a zi de război în Ucraina.

Update Președintele francez Emmanuel Macron, premierul italian Mario Draghi, președintele României Klaus Iohannis și cancelarul german Olaf Scholz ar urma să meargă joi, 16 iunie, la Kiev. Informația a fost publicată de parlamentarul ucrainean Aleksei Goncearenko, pe pagina sa de Twitter.

„Cei trei muschetari. Președintele Macron, cancelarul Scholz, premierul Draghi vor vizita Kievul joi. Și ca d’Artagnan, Președintele României Iohannis”, a scris Goncearenko.

Update Într-un comunicat emis luni, Ministerul rus al Apărării anunță că armata Moscovei a distrus o mare cantitate de arme și echipamente militare în regiunea Donețk, inclusiv unele care au fost trimise din SUA și Europa, notează BBC.

Conform oficialilor de la Kremlin, rachete aeriene de înaltă precizie au lovit o bază de lângă gara Udachne, distrugând echipamentele care fuseseră livrate forțelor ucrainene de aliații vestici.

Update Mihail Kasianov, premier al Rusiei din 2000 până în 2004, a declarat agenției internaționale de presă, AFP, că se așteaptă ca războiul din Ucraina să dureze până la doi ani.

După ce a fost demis de Putin, Kasyanov s-a alăturat opoziției Rusiei și a devenit unul dintre cei mai vocali critici ai Kremlinului. El este acum liderul partidului de opoziție Libertatea Poporului, sau Parnas.

Kasianov a mai spus că este imperativ ca Ucraina să câștige: ”Dacă Ucraina va cădea, statele baltice vor fi următoarele”, a avertizat acesta.

Update Forțele ucrainene s-au retras din centrul orașului Severodoneţk, fiind forțate de trupele rusești, scrie AFP. 

Armata rusă a bombardat centrul oraşului cu artilerie şi i-au alungat pe soldaţii ucraineni rămaşi în zonă, transmite Statul Major de la Kiev. Au loc lupte intense în jurul localității iar forțele ucrainene dețin controlul asupra a circa 30% din oraș.

Totodată, forțele ruse bombardează uzina chimică Azot din Severodoneţk iar civilii continuă să reziste în uzină, folosind-o ca adăpost antiaerian. Cucerirea Severodoneţkului deschide calea Rusiei către Kramatorsk, un alt oraş important din Donbas.

În oraşul Lisiceansk, au murit în atacuti trei civili, printre care un băiat de şase ani,, potrivit guvernatorului regiunii Lugansk, Serghei Gaidai.

Peşedintele Volodimir Zelenski spune că ucrainenii "se luptă pentru fiecare centimetru de pământ".

Federația Rusă a cucerit Mariupol, oraș port la Marea Azov, controlează circa 90% din regiunea Lungask. 

Totodată, Ministerul rus al Apărării a anunțat că a distrus ''un mare depozit de sisteme de rachete antitanc, sisteme portabile de apărare antiaeriană şi obuze furnizate regimului de la Kiev de către SUA şi ţările europene'' la Ciortkiv, aflat în vestul Ucrainei, la 140 km de granița cu România. În urma atacului sunt 22 de răniți, potrivit guvernatorului regiunii Ternopil.
 

Update O persoană a fost ucisă în regiunea Donețk și alte trei au fost rănite în urma bombardamentelor rusești asupra orașului Soledar, anunță șeful administrației militare regionale din Donețk, Pavel Kirilenko, scrie novosti.dn.ua.

„În cursul zilei de 12 iunie, rușii au ucis un civil în Soledar și au rănit alți trei. În prezent, este imposibil de stabilit numărul exact al victimelor din Mariupol și Volnovaha”, a spus Kirilenko.

Luptele grele continuă la Severodoneţk. Soldaţii ucraineni luptă pentru „fiecare metru”

Apărătorii ucraineni luptă cu înverşunare pentru „fiecare metru” din Severodoneţk, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, în timp ce forţele ruseşti au distrus un pod către un alt oraş de peste râu, lăsând civilii blocaţi cu o singură cale de ieşire.

Sievierodoneţk a devenit epicentrul bătăliei mai ample pentru controlul asupra regiunii Donbas din estul Ucrainei. Forţele ruseşti au cucerit cea mai mare parte din oraş, conform Reuters.

„Obiectivul tactic cheie al ocupanţilor nu s-a schimbat: ei fac presiuni în Sievierodonetţk, lupte severe sunt în curs de desfăşurare acolo, literalmente pentru fiecare metru”, a declarat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său video.

Zelenski a declarat că imaginea unui copil de 12 ani rănit într-un atac rusesc este acum imaginea Rusiei în întreaga lume. „Tocmai aceste fapte vor sublinia modul în care Rusia este văzută de lume”, a spus el.

„Nu Petru cel Mare, nu Lev Tolstoi, ci copii răniţi şi ucişi în atacurile ruseşti”, a mai spus el, într-o aparentă referire la comentariile preşedintelui rus Vladimir Putin de săptămâna trecută, comparând campania militară a Moscovei cu cucerirea de către împăratul rus Petru cel Mare, în secolul al XVIII-lea, a teritoriilor deţinute de Suedia.

Forţele ucrainene şi ruseşti încă se luptau duminică, stradă cu stradă, în Sievierodonetsk, a declarat guvernatorul provinciei Luhansk, Serhiy Gaidai.

Forţele ruseşti au cucerit cea mai mare parte a oraşului, dar trupele ucrainene controlează o zonă industrială şi uzina chimică Azot, unde se adăpostesc sute de civili.

„Aproximativ 500 de civili au rămas pe teritoriul uzinei Azot din Sievierodonetsk, dintre care 40 sunt copii. Armata încearcă să-i evacueze”, a declarat Gaidai.

Dar ruşii au distrus un pod peste râul Doneţ care leagă Sievierodonetsk de oraşul Lysychansk, a precizat Gaidai.

Rusia a ucis sute de civili în Harkov folosind muniții cu dispersie

Rusia a ucis sute de civili în Harkov folosind muniții cu dispersie, interzise pe scară largă, potrivit unui nou studiu realizat de Amnesty International, citat de BBC.

Amnesty International a anunțat că a găsit dovezi că forțele rusești au folosit în mod repetat bombe și muniții cu dispersie - rachete care aruncă mine mai mici care explodează ulterior la intervale de timp programate.

Jurnaliștii de la BBC susțin că au vizitat cinci locuri în cartiere rezidențiale din Harkov și au văzut dovezi ale folosirii acestor arme controversate.

„Aceste impacturi provin de la munițiile cu dispersie, este o semnătură clasică”, a declarat Mark Hizney, cercetător senior în cadrul diviziei de armament a Human Rights Watch, un grup de campanie. „Iar într-o imagine se poate vedea o rămășiță a unei aripioare stabilizatoare de la una dintre submuniții”, a spus el.

Munițiile cu dispersie sunt controversate, deoarece acestea detonează în aer și eliberează un grup de bombe mai mici care cad fără discriminare pe o suprafață mare, punând în pericol civilii.

Peste 120 de țări au semnat un tratat care interzice utilizarea acestor arme - deși nici Rusia și nici Ucraina nu sunt semnatare.

Rusia distruge un pod peste un râu ucrainean, reducând căile de scăpare

Forțele ruse au aruncat în aer un pod care leagă orașul ucrainean aflat în conflict Severodonețk de un alt oraș de peste râu, eliminând o posibilă rută de evacuare a civililor, au declarat duminică oficialii locali.

Severodonețk a devenit epicentrul bătăliei pentru controlul asupra regiunii Donbas din estul Ucrainei. Părți ale orașului au fost distruse în unele dintre cele mai sângeroase lupte de când Kremlinul a declanșat invazia.

Forțele ucrainene și rusești încă se luptau duminică acolo, a declarat guvernatorul provinciei Luhansk, Serhiy Gaidai, conform Reuters.

Forțele rusești au cucerit cea mai mare parte a orașului, dar trupele ucrainene controlează încă zona industrială și o uzină chimică unde se adăpostesc sute de civili.

Însă rușii au distrus un pod peste râul Siverskyi Donets care leagă Severodonețk de orașul geamăn Lysychansk, a declarat Gaidai.

A rămas în picioare doar unul dintre cele trei poduri, motiv pentru care s-au redus rutele ce puteau fi folosite pentru evacuarea civililor sau pentru ca trupele ucrainene să se retragă.

În Lysychansk, bombardamentele rusești au ucis o femeie și au distrus patru case și un centru comercial, a declarat Gaidai.

Șeful administrației din Severodonețk a declarat că puțin mai mult de o treime din oraș a rămas sub controlul forțelor ucrainene, iar aproximativ două treimi se află în mâinile rușilor.

"Forțele noastre (forțele) mențin puternic linia de apărare", a declarat Oleksandr Stryuk la televiziunea națională.

×
Subiecte în articol: Ucraina Severodonețk