x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 125. Rușii iau cu asalt orașul Lisiceansk

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 125. Rușii iau cu asalt orașul Lisiceansk

28 Iun 2022   •   06:37
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 125. Rușii iau cu asalt orașul Lisiceansk
Sursa foto: Hepta

Marți, 28 iunie 2022, este cea de-a 125-a zi de război în Ucraina.

Update Forțele ucrainene vor să-și mențină poziții avantajoase pe linia frontului, în zona localității Lisiceansk, prin ridicarea de fortificații pentru a rezista până vor primi armament occidental, a spus guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Gaidai, scrie Reuters.

De cealaltă parte, trupele ruse vor să încercuiască orașul, ultima țintă din Lugansk. După două săptămâni de confruntări militare, forțele ruse au reușit să cucerească orașul Severodonețk, aflat de cealaltă parte a râului Siverski. 

''Ce fac ruşii ? Ei pur şi simplu bombardează de la distanţă poziţiile ucrainene timp de zile, săptămâni şi luni la rând. Cât timp va putea rezista Lisiceanskul? Contează mai puțin rezistenţa soldaţilor şi mai mult rezistenţa betonului. Respectiv, cât timp vor rezista fortificaţiile'', explică acesta.
''Rușii nu vor obţine nimic în câteva zile la Lisiceansk, contrar a ceea ce spun. Geografia Lisiceanskului este dificilă. Este un oraş foarte etajat. Are o zonă rezidenţial) privată, cu blocuri cu nouă niveluri, sunt pante, zone joase şi apoi înalte. Misiunea noastră este să ţinem pe loc inamicul cât mai mult posibil şi să-i provocăm cât mai multe pierderi. Atât timp cât armata rusă rămâne într-un loc, timpul lucrează de partea noastră. Vom primi arme din Occident'', spune Gaidai.

Însă el spune că deși armamentul vestic ajută forțele urcainene, este sub necesar. 
''Dacă vom pierde Lisiceanskul, din păcate vom putea spune că regiunea Lugansk este pierdută. Dar va fi o bătălie pierdută, nu războiul'', este de părere Gaidai.

Lisiceansk avea circa 100.000 de locuitori înainte de război. În prezent au mai rămas 15.000 de oameni. 

Update Forțele ruse au lansat rachete asupra unui depozit de armament din localitatea Kremenciuk iar explozia ulterioară a muniţiei a declanşat incendiul din centru comercial aflat în apropiere, transmite Ministerul rus al Apărării, citat de Reuters. 

"În Kremenciuk, forţele ruse au lovit un depozit de arme primite din Statele Unite şi Europa cu armament aerian de înaltă precizie. Ca urmare a loviturii de precizie, armele şi muniţiile de fabricaţie occidentală concentrate în depozit au fost atinse. Detonarea muniţiei depozitate pentru arme occidentale a provocat un incendiu într-un centru comercial nefuncţional situat lângă depozit", informează Ministerul Apărării de la Moscova, pe Telegram. 

Update Insula Serpilor a devenit importanta in strategia luptelor ce se poarta in sudul Ucrainei. Dupa capturarea  de catre trupele rusesti, Insula Serpilor a devenit baza pentru atacuri de artilerie in care au fost folosite rachete cu raza medie de actiune. Insula este acum tinta bombardamentelor ucrainene. In imagini, azi noapte, Insula Serpilor a fost lovita de 13 ori cu proiectile Pantir S1 lansate de aviatia ucraineana

Update Urmarile loviturii cu racheta care a distrus centrul comercial din orasul Kremenchuk, regiunea Poltava. Ultimele informatii arata ca s-au inregistrat 18 decese

Update Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski îi consideră pe rușii care au atacat mall-ul din regiunea Poltava „teroriști nenorociți” care „nu ar trebui să aibă loc pe Pământ", potrivit Sky News. Cel puțin 15 persoane au murit în urma atacului de luni, arată ultimul bilanț al autorităților ucrainene.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a condamnat atacul asupra centrului comercial și i-a numit pe atacatori „teroriști nenorociți”. Zelenski susține că a fost vorba despre un atac calculat și spune că cei vinovați „nu ar trebui să aibă loc pe Pământ".

Anterior, el a declarat că peste 1.000 de civili se aflau în interiorul centrului comercial în momentul atacului.

„Mall-ul este în flăcări, pompierii încearcă să stingă focul, numărul victimelor este imposibil de imaginat", a anunțat președintele pe Telegram.

Ulterior, el a oferit amănunte.

„Din fericire, din câte știm acum, mulți oameni au reușit să iasă [înainte de lovitură], au fost ajutați să iasă [după sirena de alarmă aeriană]. Dar mai erau încă oameni înăuntru când a lovit: angajați și câțiva vizitatori", a precizat Zelenski.

Președintele Ucrainei a subliniat că mall-ul nu are valoare militară și nu reprezenta „nicio amenințare pentru armata rusă".

El a acuzat Rusia că sabotează „încercările oamenilor de a trăi o viață normală, care îi înfurie atât de tare pe ocupanți".

„Rusia continuă să își descarce neputința asupra civililor obișnuiți. Este inutil să sperăm la decență și umanitate din partea sa", a declarat președintele Volodimir Zelenski.

 

 

Update Zona Slaviansk devine una deosebit de importanta in razboiul din estul Ucrainei. Dupa ce Severodinetk-ul "a cazut", rusii isi concentreaza loviturile catre Slaviansk cu scopul de a inchide o mare "punga tactica". Un aliniament pe axa Slaviansk -Severodinerk ar insemna ca o bucata mare din regiunea Lugansk sa intre sub controlul rusesc. De aceea, poare, armata Federatiei Ruse foloseste - ca in aceste imagini - si exploziv cu fosfor!

Update Rușii iau cu asalt orașul Lisiceansk, din regiunea Lugans, iar în orașul Severodonețk, ocupat de ruși, se așteaptă o catastrofă umanitară. Despre asta anunță șeful administrației ucrainene din Lugansk, Serghei Gaidai.
Potrivit lui Gaidai, în ultimele două zile, autoritățile ucrainene nu au reuzit să livreze ajutoare umaniare în Lisiceansk, însă orașul orașul are rezerve de alimente și chiar un spital dotat cu tot ce este necesar.

Totodată, Gaidai spune că în Severodonețk, oraș din Lugansk ocupat de ruși, se așteaptă o catastrofă umanitară.

Atacul asupra mall-ului: un oficial ucrainean acuza Rusia de crimă de război

Rusia a comis o crimă de război, suține un oficial ucrainean în urma atacului cu rachete care a vizat un centru comercial aglomerat din orașul Kremenciuk.

Rusia a comis o crimă de război prin lansarea unei rachete asupra unui centru comercial din orașul Kremenciuk în regiunea ucraineană Poltava, afirmă șeful regiunii, Dmytro Lunin.

El a spus pe Telegram că numărul persoanelor care au fost ucise și rănite în urma atacului încă nu este clar, deoarece centrul comercial este în flăcări.

„Atacul cu rachete asupra unui centru comercial cu oameni înăuntru în Kremenchuk este o altă crimă de război rusească. O crimă împotriva umanității. Este un act deschis și cinic de teroare împotriva populației civile", a declarat Dmytro Lunin, guvernatorul regiunii Poltava.

Potrivit ucrainenilor, în momentul atacului în mall se aflau peste 1.000 de persoane.

×
Subiecte în articol: Ucraina