x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 130. Bombardamentele rusești au ucis șase persoane în orașul Sloviansk din estul Ucrainei

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 130. Bombardamentele rusești au ucis șase persoane în orașul Sloviansk din estul Ucrainei

03 Iul 2022   •   08:14
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 130. Bombardamentele rusești au ucis șase persoane în orașul Sloviansk din estul Ucrainei
Sursa foto: Agerpres

Duminică, 3 iulie 2022, este cea de-a 130-a zi de război în Ucraina.

Update Armata ucraineană a anunţat că soldaţii săi s-au retras din Lisiciansk, oraş-cheie din estul Ucrainei care se confruntă de mai multe săptămâni cu un violent asalt al trupelor ruse.

"Pentru a proteja vieţile apărătorilor ucraineni, a fost luată decizia de a ne retrage" din oraş, a anunţat statul-major al forţelor armate ucrainene într-un comunicat, subliniind "superioritatea multiplă" a armatei ruse pe plan material.

Update Șase persoane au fost ucise duminică în Sloviansk, după ce orașul din estul Ucrainei a fost lovit de un bombardament puternic de la lansatoare multiple de rachete rusești, au declarat oficialii locali, citați de Reuters.

Atacul a fost cel mai grav bombardament care a lovit localitatea în ultima vreme și a provocat aproape 15 incendii în orașul de pe linia frontului din regiunea industrială Donbas, pe care Rusia încearcă să o captureze, a scris primarul Vadym Lyakh pe Telegram.

Purtătoarea de cuvânt a administrației regionale din Donețk, Tetiana Ihnatchenko, a declarat pentru rețeaua publică de știri din Ucraina că 15 persoane au fost rănite în atac.

Update Cel puţin trei persoane au fost ucise şi zeci de clădiri rezidenţiale au fost avariate în oraşul rus Belgorod, din apropiere de graniţa cu Ucraina, a anunţat guvernatorul regional Viaceslav Gladkov, după relatări potrivit cărora în oraş au avut loc mai multe explozii, transmite duminică Reuters.

Cel puţin 11 blocuri şi 39 de case au fost avariate, iar cinci dintre ele au fost distruse, a explicat Gladkov, într-un mesaj postat pe aplicaţia Telegram.

Update Ruslan Muziciuk, purtătorul de cuvânt al Gărzii Naționale a Ucrainei, a dezmințit informațiile legate de încercuirea orașului Liseceansk de către armata rusă și miliția separatiștilor din Lugansk.

Luptele în jurul Lisichansk se dezlănţuie. Din fericire, oraşul nu este înconjurat şi se află sub controlul armatei ucrainene”, a declarat Muziciuk.

Anterior, un oficial al republicii separatiste Lugansk afirmase că soldații ucraineni din Lisiceansk sunt complet încercuiți. Orașul este singura localitate majoră din provincie care încă se mai află sub controlul armatei ucrainene.

Update Zelenski afirmă că peste 2.600 de localități sunt sub ocupaţie rusă

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, într-o postare video pe Telegram, că armata ucraineană a eliberat peste 1.000 de aşezări, în timp ce alte 2.600 încă sunt sub ocupaţie rusă, relatează The Kiev Independent. 
 

O mină a explodat lângă mal în regiunea Odesa, omorând o persoană și rănind o alta

Șeful centrului de presă al Forțelor de Apărare ale Ucrainei de Sud, Natalia Humeniuk, a anunțat sâmbătă că în satul stațiune Karolino-Bugaz, regiunea Odesa, o mină a explodat lângă mal, omorând o persoană și rănind o alta. „O mină a explodat pe coastă în stațiunea Karolino-Bugaz, regiunea Odesa”, a informat Natalia Humeniuk. Potrivit oficialilor militari, în timp ce înotau în mare pe una dintre plajele din Odesa, un dispozitiv exploziv a sărit în aer și a ucis un turist, în timp ce un alt bărbat a fost rănit.

×
Subiecte în articol: Ucraina