x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 138. Lupte grele pe frontul din Sloviansk

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 138. Lupte grele pe frontul din Sloviansk

11 Iul 2022   •   06:15
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 138. Lupte grele pe frontul din Sloviansk
Sursa foto: Hepta

Luni, 11 iulie 2022, este cea de-a 138-a zi de război în Ucraina.

Update În ultimele 24 de ore, trupele ruse au efectuat 13 atacuri asupra a 10 zone populate din regiunea Donețk, distrugând peste 50 de case. Un anunț în acest sens a fost făcut de șefa Poliției Naționale din regiunea Donețk, scrie novosti.dn.ua.

Autoritățile ucrainene susțin că există victime în rândul civililor.

În urmă cu o zi, trupele ruse au bombardat orașele Bahmut și Dzerjînsk.

Update Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că trupele ruse încearcă să stabilească controlul deplin asupra regiunii Lugansk și să izoleze unitățile ucrainene din regiunea Donețk.

„În zona Slaviansk, forțele ucrainene au oprit înaintarea Rusiei către Krasnopolie. Tot în regiunea Donețk, trupele ruse au făcut o încercare nereușită de a ataca în direcția Mariinka”, mai anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Update Bilanțul morților în urma atacului cu rachete rusești asupra unui bloc de locuințe din orașul Ceasov Yar, în estul Ucrainei, în weekend, a crescut la 31 de persoane, a anunțat serviciul de stat ucrainean pentru situații de urgență, pe Facebook.
Potrivit sursei citate, au fost salvate de sub dărâmături 9 persoane. Ministerul rus al Apărării a confirmat faptul că o clădire rezidențială din Chasov Yar a fost bombardată la 10 iulie, dar a precizat că acolo erau staționați soldați ucraineni, transmite Nexta.

Update Un câmp de grâu din regiunea Harkiv a fost complet ars după bombardarea sa de Federaţia Rusă. Videoclipul incendiului a fost publicat de jurnalistul ucrainean Yuriy Butusov.

Update Forţele armate au distrus baza Gărzii Ruse din Herson: unul dintre ofiţerii de top ar fi putut muri Duminică, 10 iulie, artileria Forţelor Armate ale Ucrainei a distrus baza Gărzii Ruse din Hersonul ocupat. Unul dintre ofiţerii de top ai Federaţiei Ruse ar fi putut muri, a transmis comunitatea internaţională de informaţii  InformNapalm .

„Conform datelor neconfirmate până acum, colonelul Gărzii Ruse Oleksandr Nechypurenko ar fi putut muri (sau a fost rănit) la această bază”, se arată în mesaj.

Update Forțele armate ucrainene au respins duminică o tentativă a rușilor de a efectua recunoașteri în forță pe frontul din Sloviansk. În același timp, rușii continuă să efectueze atacuri cu rachete asupra infrastructurii civile din Ucraina, a transmis Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, în actualizarea zilnică a situației de pe front, potrivit Ukrainska Pravda. „Pe frontul din Sloviansk, inamicul a deschis focul asupra zonelor din jurul orașelor și satelor Dolyna, Dibrovne, Mazanivka, Bohorodychne, Adamivka, Andriivka, Barvinkove, Virnopillia, Velyka Komyshuvakha, Krasnopillia, Nova Dmytrivka, Khrestyshche, Novopavlivka, Nikopol, Chervone și Sulyhivka. Avioanele inamice au efectuat un atac aerian în apropiere de Bohorodychne. Datorită acțiunilor abile ale apărătorilor ucraineni, ocupanții au eșuat în încercarea lor de a efectua recunoașteri în forță lângă Mazanivka și s-au retras cu pierderi”, scrie în raportul de duminică al Statului Major General al Ucrainei, publicat pe Facebook.

Ucraina le cere locuitorilor din Herson să părăsească zona ocupată de ruși

Vicepremierul ucrainean i-a îndemnat duminică pe civilii din regiunea Herson, ocupată de Rusia, să se evacueze de urgență, deoarece forțele armate ucrainene pregătesc un contraatac, informează Reuters.

Ucraina a pierdut controlul asupra celei mai mari părți a regiunii Herson, din sudul țării, în primele săptămâni după invazia Rusiei din 24 februarie.

„Este clar că vor fi lupte, vor fi bombardamente de artilerie... și, prin urmare, îi îndemnăm (pe oameni) să se evacueze urgent”, a declarat vicepremierul Iryna Vereshchuk la televiziunea națională.

Ea a precizat că nu poate spune când anume va avea loc contraofensiva.

„Știu cu siguranță că acolo nu ar trebui să fie femei și copii și că aceștia nu ar trebui să devină scuturi umane”, a spus vicepremierul.

Autoritățile instalate în Herson de către ruși spun că doresc să organizeze un referendum privind separarea de Rusia, dar nu au stabilit încă o dată.

×
Subiecte în articol: Ucraina