x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 163. Noi bombardamente rusești în regiunea Donețk

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 163. Noi bombardamente rusești în regiunea Donețk

05 Aug 2022   •   07:54
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 163. Noi bombardamente rusești în regiunea Donețk
Sursa foto: Hepta

Vineri, 5 august 2022, este cea de-a 163-a zi de război în Ucraina.

Update Autoritățile din Nikolaev, oraș din sudul Ucrainei, vor impune interdicție de circulație în acest weekend pentru a-i identifica pe localnicii care colaborează cu Rusia, anunță Vitali Kim, guvernatorul regiunii, citat de Reuters. 

"Nu există niciun semn de încercuire. Oraşul va fi închis în weekend. Vă rog, fiţi înţelegători! Lucrăm şi la identificarea colaboratorilor. Vor avea loc verificări în cartiere", a transmis acesta pe Telegram.

Interdicția de circulație începe vineri seară, de la ora locală 23.00, și va fi în vigoare până luni dimineață, la ora locală 5.00. 

Nikolaev se află în apropiere de regiunea Herson, aflată sub controlul forțelor ruse. 

Update Rusia ar putea lansa o ofensivă amplă în regiunea Herson, din sudul Ucrainei, şi îşi consolidează forţele din această zonă, a anunţat generalul ucrainean Oleksii Hromov, citat de Reuters.

''Este posibil ca inamicul să încerce să realizeze operaţiuni ofensive adânc în teritoriul nostru şi să ameninţe astfel succesul nostru pentru a ne forţa armata să stopeze extinderea capetelor de pod şi să treacă în defensivă'', a explicat acesta.

El spune că Rusia a transportat în regiune o cantitate imensă de arme şi echipamente.

Totodată, Ucraina şi-a îmbunătăţit poziţiile tactice în jurul oraşului Sloviansk, recucerind două sate, dar forţele ruse încearcă să preia controlul asupra oraşului Avdiivka şi satului Pisky.
Forțele ucrainene au trebuit să renunţe la mina de cărbune de la Butivka.

Update Forţele ruse transferă tot mai mult personal şi echipamente către Herson şi vestul regiunii Zaporijie, în detrimentul eforturilor lor de a pune mâna pe Slovyansk şi Siversk, pe care par să le fi abandonat. Forţele ruse redistribuie, de asemenea, echipamente militare – artilerie şi aviaţie în special – în Crimeea din altă parte din Ucraina. Forţele ruse s-au retras sau au suspendat anterior operaţiunile ofensive din oraşul Harkiv şi axa de sud pentru a acorda prioritate capturării Oblastului Lugansk, dar au făcut acest lucru din proprie iniţiativă, pe baza priorităţilor comandanţilor lor.

Forţele ruse în acest caz par să răspundă la ameninţarea reprezentată de contraofensiva ucraineană din regiunea Herson, mai degrabă decât să aleagă în mod deliberat obiective asupra cărora să-şi concentreze eforturile. Chiar şi după ce forţele ucrainene au învins încercarea rusă de a ocupa Kievul la începutul războiului, ruşii au putut alege liber să-şi concentreze operaţiunile în est. Pregătirile Ucrainei pentru contraofensiva de la Herson şi operaţiunile iniţiale din acea contraofensivă combinate cu slăbirea dramatică a forţelor ruse par, în general, să permită Ucrainei să înceapă să modeleze activ cursul războiului pentru prima dată. Seriozitatea dilemei cu care se confruntă înaltul comandament rus depinde probabil de capacitatea Ucrainei de a susţine operaţiuni contraofensive semnificative pe mai multe axe simultan.

Dacă Ucraina va putea face presiuni puternice în jurul Izyum în timp ce continuă contraofensiva de la Herson, atunci forţele ruse vor începe să se confrunte cu alegeri foarte dificile. Ei vor trebui probabil să decidă fie să-şi abandoneze poziţiile de la vest şi din jurul Izyum în favoarea apărării liniilor lor de comunicaţii terestre (GLOC) mai la nord şi la est, fie să angajeze mai mult personal şi echipamente pentru a încerca să menţină linia frontului actuală. Totuşi, astfel de forţe ar trebui să provină dintr-o altă axă, punând în pericol alte câştiguri ruseşti.

Noi bombardamente rusești în regiunea Donețk

Trupele ruse au bombardat localitatea Torețk din regiunea Donețk. Opt persoane au fost ucise, patru persoane, inclusiv trei copii, au fost rănite.

Șeful administrației ucrainene a regiunii Donețk, Pavel Kirilenko, anunță că bombardamentele au avut loc în jurul orei 11 dimineața. Trupele ruse au lovit și o stație de așteptare a transportului public unde erau mai mulți oameni.

De asemenea, în urma bombardamentelor, biserica și clădirile înalte din jur au fost avariate. Preotul care se afla în biserică a fost rănit.

×
Subiecte în articol: Ucraina