x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 201. Zelenski: O întrerupere totală a curentului în regiunile Harkov şi Doneţk

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 201. Zelenski: O întrerupere totală a curentului în regiunile Harkov şi Doneţk

12 Sep 2022   •   09:17
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 201. Zelenski: O întrerupere totală a curentului în regiunile Harkov şi Doneţk
Sursa foto: Hepta

Luni, 12 septembrie 2022, este cea de-a 201 -a zi de război în Ucraina.

Update Atacurile ruse asupra Harkovului a lăsat din nou orașul fără apă și electricitate, potrivit primarului localității, scrie Reuters. 

"Situaţia din această noapte s-a repetat. Din cauza loviturilor ruse alimentarea cu apă şi energie electrică a fost oprită", a declarat Ihor Terehov.

Guvernatorul regiunii spusese anterior că liniile de electricitate au fost restabilite în proporție de 80% după bombardamentele de duminică. 

Update Războiul cu Rusia intră în "a treia etapă", potrivit ministrului Apărării, Oleksii Reznikov, care spune că ofensiva din regiunea Harkov va avea efectul "bulgărelui de zăpadă" asupra armatei ruse. De cealaltă parte, Rusia își menține obiectivele inițiale,  screi AFP.

"Campania de contraofensivă este a treia etapă. Prima etapă în război a urmărit să îi descurajeze pe ruşi. A doua a constat în stabilirea unui echilibru între ei şi noi pe front, stabilizarea frontului şi testarea capacităţilor lor de rezistenţă. Statul Major a conceput un plan în funcţie de armamentul pe care l-am primit de la partenerii noştri. Am început folosind sistemele de artilerie mobilă Himars pentru a tăia liniile de sprijin logistic ale inamicului, pentru a distruge depozitele sale de carburant, de muniţii. Această a treia etapă a războiului este cea care a început în sud şi în nord, în districtele Herson şi Harkov", a explicat oficialul ucrainean, fiind de părere că ofensiva ucraineană  "Va fi ca un bulgăre de zăpadă, care va începe să se rostogolească şi va deveni tot mai mare. Iar a doua armată din lume va bate în retragere".

El a mai spus că forțele ucrainene vor să elibereze toate teritoriile ocupate de Rusia, inclusiv peninsula Crimeea, și regiunea Donbas. Mai mult, Reznikov afirmă că Ucraina va cere reparații din partea  Rusiei și tragerea la răspundere pentru crime de război. 

De cealaltă parte, Rusia își menține obiectivele inițiale, transmite Kremlinul. 

"Operaţiunea militară specială va continua până când vor fi îndeplinite obiectivele stabilite iniţial", a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin.

Acesta a reafirmat faptul că nu există "perspectiva unor negocieri" între cele două părți.

Ministerul rus al Apărării a transmis că au fost bombardate zone din regiunea Harkov. 

Update Forțele ucrainene au recucerit circa 20 de localități din sudul țării în ultimele 24 de ore, scrie dpa. 

"Eliberarea localităţilor de sub ocupaţia rusă în regiunile Harkov şi Doneţk continuă", a anunțat Statul Major al forţelor armate ucrainene.

Armata rusă a abandonat localitățile Veliki Burluk şi Dvoricina, din nordul regiunii Harkov.

Ministerul rus al Apărării a anunţat retragerea trupelor din Harkov,  în acesy weekend pentru regruparea unităților. 

Volodimir Zelenski a anunțat, duminică seară, eliberarea orașului Izium.

Totodată, trupele ruse au plecat din localitatea Svatov, din regiunea Ligansk. 

ȘTIRE INIȚIALĂ Zelenski: O întrerupere totală a curentului în regiunile Harkov şi Doneţk

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia este responsabilă pentru întreruperile de curent care au afectat zone mari din estul Ucrainei şi a acuzat Moscova că atacă în mod deliberat infrastructura civilă, relatează AFP.

"O întrerupere totală a curentului în regiunile Harkov şi Doneţk, una parţială în regiunile Zaporijia, Dnipropetrovsk şi Sumî", a scris Zelenski într-un comunicat difuzat pe reţelele de socializare, dând vina pe "teroriştii ruşi".

×
Subiecte în articol: Ucraina