x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 69. Armata rusă lansează rachete de croazieră din Crimeea

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 69. Armata rusă lansează rachete de croazieră din Crimeea

03 Mai 2022   •   07:23
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 69. Armata rusă lansează rachete de croazieră din Crimeea
Sursa foto: Hepta

Marți, 3 mai 2022, este cea de-a 69 zi de război în Ucraina.

Update Harta regiunilor bombardate acum. Zonele in rosu sunt ceke in care cad bombe sau rachete rusesti

Update Ca in fiecare seara, pe cerul Ucrainei zboara rachetele rusesti. In cele doua filmari sunt proiectile lansate in regiunile Nikolaev si Kiev

 

 

Update  Explozii la Lvov. Localnicii raportează mai multe lovituri asupra unor tinte din periferia orașului și probleme in privinta alimentarii cu energie electrică.

Update Armata rusă lansează rachete de croazieră din Crimeea

Update Contraofensiva cu tot ce se poate 

Update Un important canal de propaganda rusesc - singurul acceptat de autoritatile militare ruse pentru a transmite informari de la Mariupol, publica acum un text care poate fi interpretat ca o subtila amenintare la adresa Romaniei: "Exercițiile forțelor de operațiuni speciale „Trojan Footprint 22” se vor desfasura in Romania (...). România, împreună cu Marea Britanie, a participat cel mai activ la sprijinirea SOF ucraineană. În viitor, Forțele Speciale ale Ucrainei s-au convertit în mod activ la standardele NATO, a fost destinatarul livrărilor pe scară largă de arme occidentale relevante, iar subiectul exercițiilor comune s-a concentrat pe pregătirea confruntării cu armata rusă. Din cei 3.300 de participanți la exerciții, 700 sunt în România și aceasta este o proporție foarte semnificativă.(...) Exercițiile din România sunt îndreptate împotriva Rusiei, iar Transnistria ar putea deveni principala lor victimă în viitorul apropiat

Update Expozitie la Moscova cu tema "Cronica cruzimii NATO"

 

Update Izium. Asa arata un atac de artilerie asupra infanteriei ucrainene. Torul e monitorizat cu ajutorul dronelor

 

Update Pe frontul impotriva trupelor rusesti sunt si voluntari americani

Update În ultimele 24 de ore, trupele ruse au atacat de 25 de ori regiunea Lugansk. Potrivit șefului administrației regionale din Lugansk, Serghei Gaidai, în urma atacurilor rusești au fost avariate 12 case.

Update Un grup de blindate rusesti aflat in ofensiva a fost distrus de artileria ucraineana, in urma cu putin timp in zona Dnepropetrovsk

Update În regiunea Harkov, aviația Federației Ruse bombardează pozițiile ucrainene cu tot ce are. Frontul, insă, nu cedează

Update In Mariupol, ucrainenii continua sa reziste in ciuda informarilor rusesti care dau orasul ca si cucerit total

Update Cum fac cecenii propaganda proasta. Comentariul atasat videoclipului este ca sunt surprinse momente de lupta in regiunea Harkov. Interesanta este atitudinea soldatilor din centrul grupului - care discuta relaxati in timp ce altii trag rafala dupa rafala - si, mai haios, personajul principal care goleste o banda de gloante fara a ochii pe cineva. La o privire mai atenta se pot observa si ca linia de tragere a cecenilor difera. In plus, nu se aude niciun foc de la "inamic".

Update In Popasnaya, trupele rusesti le transmit ucrainenilor ca daca se vor preda, vor avea parte de tratamente corecte, potrivit legislatiei internationale

Update Ieri dupa amiaza, langa Avdiivka, rusii au bombardat si au distrus - potrivit declaratiilor militare oficiale - efective ale Brigazii 25 din cadrul Fortelor Armate Ucrainene

Bombardamente

Update Desi au anuntat ca in Mariupol raman doar unitati de curatare a resturilor de rezistenta ucraineana, rusii au pastrat in zona multi combatanti si tehnica de artilerie.  Filmarea a fost publicata pe canalul de Telegram al ministrului Apararii, Serghei Soigu. Cu explicatia "cadre cu trupele DNR (trupele de separatisti n.n) in actiune, la combinatul Ilici". Interesant, uzina Ilici fusese data de catre fortele Federatiei Ruse  drept "eliberata" inca de acum doua saptamani

Update Ieri dimineata, un depozit de munirie din orasul rusesc Bilgorodschina, regiunea Belgorod a sarit in aer. Guvernatorul regiunii a anuntat ca nu armata Ucrainei a bombardat zona, ci ca s-au dus lupte aeriene in cadrul operatiunii speciale Pe filmarea realizata de o localnica se aude intrebarea copilului, nedumerit de fumul gros: "Ce este acolo?". Raspunsul este unul sec: "Ce sa fie? Este razboiul"

SUA acuză Rusia că vrea să organizeze referendumuri pentru anexarea regiunilor Doneţk şi Lugansk

Rusia intenţionează să organizeze referendumuri pentru anexarea regiunilor separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk, a acuzat luni seară Michael Carpenter, ambasadorul Statelor Unite la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

"Există informaţii foarte credibile că Rusia intenţionează să organizeze referendumuri la jumătatea lunii mai pentru anexarea regiunilor proruse Doneţk şi Lugansk", a afirmat Michael Carpenter, citat de cotidianul Le Figaro.

Rusia a recunoscut independenţa regiunilor separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk în februarie, cu puţin timp înaintea lansării invaziei militare în Ucraina.

"Potrivit celor mai recente informaţii, noi credem că Rusia va încerca să anexeze Republica populară Doneţk şi Republica populară Lugansk. Informaţiile arată că Rusia încearcă să creeze elemente pentru organizarea de referendumuri în acest sens la jumătatea lunii mai", a subliniat Carpenter.

Aproximativ 200 de civili rămân blocați în oțelăria din Mariupol

Un luptător ucrainean care se află în interiorul oțelăriei Azovstal a declarat că până la 200 de civili au rămas blocați în buncărele de sub complex, potrivit Sky News.

O evacuare a avut loc luni, după mai multe încercări eșuate, iar un grup format în principal din femei și copii se îndreaptă spre Zaporojia.

Căpitanul Sviatoslav Palamar, un comandant adjunct al regimentului ucrainean Azov, a declarat că luptătorii săi încă mai pot auzi vocile oamenilor, inclusiv ale femeilor, copiilor și bătrânilor, rămași în buncăre.

El a spus că forțele ucrainene nu au reușit să ajungă la ei printre dărâmături.

„Plănuiam să dărâmăm buncărele, a căror intrare este blocată, dar toată noaptea de luni spre marți artileria navală și artileria cu tunuri au tras. Toată ziua de astăzi, aviația a lucrat, aruncând bombe", a declarat el.

Numeroși civili și militari sunt blocați de săptămâni întregi în interiorul oțelăriei din Mariupol.

Aceasta a devenit ultima redută a rezistenței ucrainene în oraș, care a fost intens bombardată de forțele rusești.

Copil ucis în urma unui atac aerian de la Odesa

Oficialii ucraineni au anunțat că un copil a fost ucis într-un atac cu rachete care a lovit o biserică și o clădire rezidențială din Odesa.

Atacul a avut loc luni. Al doilea copil a fost transportat la spital după ce clădirea în care se afla împreună cu alte patru persoane a fost lovită, potrivit Interfax Ucraina.

De asemenea, explozia ar fi avariat ferestrele, pereții și acoperișul bisericii ortodoxe din vecinătate.

Secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei, citat de mass-media, a declarat că au existat morți și răniți în urma atacului.

Odesa este un oraș portuar din sudul Ucrainei și este considerat important din punct de vedere strategic pentru forțele rusești.

×
Subiecte în articol: Ucraina