x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 70. Rusia a lansat două rachete Kalibr de pe un submarin din Marea Neagră

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 70. Rusia a lansat două rachete Kalibr de pe un submarin din Marea Neagră

04 Mai 2022   •   07:36
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 70. Rusia a lansat două rachete Kalibr de pe un submarin din Marea Neagră
Sursa foto: Hepta

Miercuri, 4 mai 2022, este cea de-a 70-a zi de război în Ucraina.

Update Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a avertizat din nou că armata rusă va considera transporturile de arme ale NATO în Ucraina ca „ţinte ce trebuie distruse”. 

Update Rusia a anunțat miercuri că a lansat două rachete Kalibr de pe un submarin din Marea Neagră, asupra unor ținte din Ucraina, reiterând avertismentul că va încerca să lovească transporturile de armament livrat de NATO Ucrainei.

Update  Associated Press (AP) a publicat o investigație conform căreia 600 de persoane au fost ucise în urma bombardării Teatrului Dramatic din Mariupol, pe 16 martie.

Publicația notează că cifra este aproape de două ori mai mare decât cea raportată în sursele oficiale.

Investigația AP se bazează pe mărturiile a 23 de supraviețuitori care s-au ascuns de bombardamente în subsolul teatrului. De asemenea, Associated Press a folosit și fotografii și videoclipuri realizate înainte, în timpul și după 16 martie.

Autoritățile ruse au negat orice implicare în atacul asupra clădirii. Așa-zisele autorități din Donețk au spus că teatrul a fost folosit ca bază a „naționaliștilor ucraineni”. Anchetatorii nu au găsit urme de prezență militară în teatrul de teatru.

Potrivit autorităților ucrainene, aproximativ o mie de civili erau ascunși în adăpostul anti-bombe al teatrului din Mariupol. Autoritățile din Mariupol au declarat că aproximativ 300 de persoane au murit până pe 25 martie.

Update Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui rus Vladimir Putin, a negat informațiile potrivit cărora Rusia ar putea declara război Ucrainei pe 9 Mai. 

De asemenea, el a negat intenția Kremlinului de a finaliza „operațiunea militară specială” din Ucraina și de a declara o mobilizare generală pe 9 Mai, atunci când Rusia sărbătorește victoria fostei Uniuni Sovietice împotriva armatei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.

„Nu, nu ar trebui să ne așteptăm la așa ceva. Acest lucru nu este adevărat, este un nonsens”, a anunțat Peskov, scrie TASS, agenție de presă afiliată Kremlinului.

Update Autoritățile ruse încearcă să organizeze o criză umanitară pe teritoriul ocupat al Ucrainei. Rusia exportă cereale din regiunile Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie. Taras Vysotskyy, primul adjunct al ministrului politicii agricole și alimentației, a declarat că rușii au scos aproximativ 400 de mii de tone de cereale din teritoriile ocupate ale Ucrainei. Aceasta reprezintă aproape o treime din toate rezervele de cereale din regiunile ocupate, scrie unian.net.

Update Două persoane au fost rănite și trei centrale electrice au fost avariate în urma atacurilor rusești asupra regiunii Lvov. Aproximativ 250.000 de persoane au rămas fără curent electric, susține șeful administrației militare regionale din Lvov, Maksim Kozitsky.

„Potrivit informațiilor preliminare, din șase rachete de croazieră, forțele noastre de apărare aeriană au doborât două deasupra regiunii Lvov. Trei substații electrice lovite în regiunea Lvov. O rachetă a lovit o stație electrică din Transcarpatia. Din fericire, nu au existat victime în regiunea Lvov. Există două persoane rănite care se aflau în apropierea exploziilor. Acestora li se asigură toate îngrijirile medicale necesare”, susține Maksim Kozitsky.

Update Bombardamentele rusești asupra orașelor Avdiivka și Mariinka au avariat una dintre clădirile fabricii de cocs din Avdiivka, o clădire rezidențială și o școală din Avdiivka, iar în sectorul privat din Mariinka a izbucnit un incendiu, anunță șeful administrației militare regionale din Donețk, Pavel Kirilenko.

„Uzina de cocs din Avdiivka a fost din nou atacată – de data aceasta cu mortiere. O clădire a fost avariată, dar nu există încă informații despre victime. O clădire rezidențială și o școală au fost, de asemenea, avariate ca urmare a bombardamentelor din Avdiivka, care au avut loc peste noapte. Mariinka a fost bombardată noaptea de ruși cu obuze – există focare de flăcări în sectorul privat”, a spus el.

Update Un depozit de petrol din orasul Makiivka - regiunea separatista Donetk, aflata sub control rusesc - a fost bombardat de artileria ucraineana. Rezultatul: depozitul a fost distrus, s-au inregistrat trei victime

Update Ramzan Kadyrov a propus declansarea celei de-a doua etape a unei operațiuni speciale în toată Ucraina „Este necesar să se oprească haosul mondial și fărădelegea pe care toate statele lumii le provoacă, oferind cu nerăbdare Ucrainei arme", a spus șeful Ceceniei.

Update Cand rusii, mai precis separatistii, cad prizonieri. In cadru, echipajul unui tanc distrus de luptatorii AZOV in regiunea Zaporojie

Update Separatistii din Donetk distrug in continuare Mariupolul. Macelul este prilej pentru a-si face reclama pe retelele sociale

Update Reteaua ruseasca de hackeri Killnet a declansat un amplu atac impotriva Romaniei. Pe canalul lor de Telegram rusii anunta ca au afectat sistemele mai multor spitale si aeroporturi din Romania. Atacul s-a incheiat in jurul orei 2 dimineata, iar ultimul mesaj este unul in care senatoarea Diana Sosoaca este data ca exemplu pozitiv.

Zelenski: 156 de civili salvați de la combinatul siderurgic Azovstal au ajuns în Zaporizhzhia

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că 156 de persoane au ajuns marți în Zaporizhzhia după ce au fost salvate de la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol.

În discursul său de marți seară, acesta a spus: „avem în sfârșit rezultatul, primul rezultat al operațiunii noastre de evacuare a Azovstal din Mariupol, pe care o organizăm de foarte mult timp. A fost nevoie de mult efort, de negocieri îndelungate și de diverse medieri".

El a adăugat că persoanele evacuate au petrecut mai mult de două luni în adăposturi, conform Sky News.

„Imaginați-vă, de exemplu, că un copil are șase luni, dintre care două le-a petrecut sub pământ, ascunzându-se de bombe și bombardamente", a adăugat el.

„În sfârșit, acești oameni sunt complet în siguranță. Ei vor primi ajutor".

Forţele ruse au lansat noi atacuri asupra fabricii Azovstal, potrivit relatărilor oficiale din ambele părţi. Primarul din Mariupol spunea că peste 200 de civili rămân prinşi alături de luptători în combinatul Azovstal.

Cel puțin 21 de persoane ucise și alte 27 rănite în timpul atacurilor rusești din Donețk

Cel puțin 21 de persoane au fost ucise și alte 27 au fost rănite în timpul atacurilor rusești din regiunea Donețk, în estul Ucrainei, a afirmat guvernatorul regional.

Pavlo Kirilenko a precizat că cifra include 10 persoane care au murit la o fabrică din orașul Avdiivka, conform Sky News.

Acesta a marcat cel mai mare număr zilnic de morți în regiune de la atacul asupra unei gări din orașul Kramatorsk de luna trecută, care a ucis 50 de persoane.

Armata rusă a atacat, marţi seară, poziţii din oraşul Lviv, situat în vestul Ucrainei, afirmau oficiali ucraineni, raportând întreruperi ale alimentării cu electricitate după bombardamente.

Conform autorităţilor ucrainene, cel puţin patru explozii de amploare au avut loc marţi seară la periferia oraşului Lviv. Primarul oraşului, Andrii Sadovii, a îndemnat populaţia să se adăposteasc.

Maksim Koziţki, şeful Comandamentului militar regional, a confirmat lansarea unor atacuri de către armata rusă. "Conform informaţiilor preliminare, au avut loc atacuri cu rachete în regiunea Lviv", a declarat el, citat de agenţia Ukrinform.

Atacurile ruse sunt rare în regiunea Lviv, astfel că acolo s-au refugiat mulţi ucraineni din alte zone ale ţării invadate de armata rusă.

 

×
Subiecte în articol: azovstal Ucraina