x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 77. Primul militar rus acuzat de crime de război va fi judecat în Ucraina

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 77. Primul militar rus acuzat de crime de război va fi judecat în Ucraina

11 Mai 2022   •   07:42
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 77. Primul militar rus acuzat de crime de război va fi judecat în Ucraina
Sursa foto: Hepta

Miercuri, 11 mai 2022, este cea de-a 77-a zi de război în Ucraina.

Update Mykhailo Podolyak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a transmis răspunsul său la anunțul din Herson de alipire la Rusia: „Invadatorii pot cere să se alăture chiar și lui Marte sau Jupiter. Armata ucraineană va elibera Hersonul, indiferent de jocurile cu cuvintele pe care le fac”.

Update Vadim Şişimarin, comandantul unui grup din cadrul unităţii 32010 a Diviziei a 4-a de blindate de gardă Kantemirovskaia, din regiunea Moscova, va fi trimis pe banca acuzaţilor pentru presupusa ucidere a unui civil în regiunea Sumî, nord-estul Ucrainei, a indicat Venediktova pe pagina sa de Facebook.

Update Serviciul de Frontieră al Ucrainei a restabilit controlul asupra unei porțiuni a graniței cu o lungime de aproape 1 200 de km, din care două treimi este granița cu Rusia, anunță Leonid Baran, directorul Departamentului de Protecție a Frontierei de Stat al Administrației de Stat pentru Grăniceri, potrivit unian.

„Serviciul de Frontieră din regiunile Kiev, Cernihiv și Sumî, a intrat în zonele de responsabilitate, în cadrul restabilirii controlului (asupra regiunilor eliberate). În general, controlul a fost restabilit pe tronsonul de frontieră cu o lungime de aproape 1.200 de kilometri, dintre care două treimi este granița cu Rusia. Cu toate acestea, pericolul rămâne, motiv pentru nu mai este potrivită protecția clasică a frontierei”, a spus Leonid Baran.

Update ❗ bombardamente la Azovstal, de afara

Update Consilierul președintelui Ucrainei, Mihail Podolyak, a comentat intenția numitelor autorități din regiunea Herson de a-i solicita lui Putin aderarea regiunii la Federația Rusă.

Potrivit lui Podolyak, singurul solicitare care poate fi pregătită de „gauleiterii” din regiunea Herson este o cerere de grațiere după verdictul instanței.

Update ❗cum e in timpul si cum se simt bombardamentele rusesti in bunkerele din Azovstal!

Update La un pas de moarte. Cum e în apropierea impactului unei rachete rusești. Harkov

Update Filmare în care soldați ruși ar fura o furgoneta

Update Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat locuitorii regiunii Herson ar trebui să decidă dacă regiunea devine parte a Rusiei.

„Locuitorii regiunii Herson ar trebui să decidă, până la urmă, dacă va fi sau nu o astfel de solicitare (despre aderarea regiunii la Rusia). Locuitorii regiunii Herson ar trebui să-și determine soarta. Desigur, această problemă ar trebui verificată și evaluată în mod clar și atent de către avocați, pentru că astfel de decizii ar trebui să aibă un fundal juridic absolut clar, justificare legală, să fie absolut legitime, așa cum a fost cazul Crimeea”, a spus Peskov, transmite RIA Novosti.

Update Așa-zisele autorități din regiunea Herson îi vor cere lui Vladimir Putin includerea regiunii în componența Rusiei, a declarat Kirill Stremousov, șeful adjunct al administrației regionale din orașul-port Herson din sudul Ucrainei, una dintre primele regiuni intrate sub ocupație rusă.

Potrivit RIA Novosti, Kirill Stremousov, a declarat că „orașul Herson este Rusia, nu va fi creat nici o Republică Populară Herson pe teritoriul regiunii, nu vor fi referendumuri. Acesta va fi un singur decret bazat pe apelul conducerii regiunii Herson către președintele Federației Ruse, va fi o solicitare privind includerea regiunii cu drepturi depline în componența Federației Ruse”.

Stremousov a adăugat că până la sfârșitul anului regiunea va trece complet la legislația rusă.

Update Zona Kramatorsk. Rusii au bombardat un tren care avea in componență vagoane-cisterna incarcate cu azotat de amoniu

Update Ce arme mai au separatistii din Lugansk (Mini drona careia i-a fost atasata o grenada)

Update Export masiv. Coada de camioane ucrainene incarcate cu cereale la vama Giurgiulesti.

Update In ultimele 24 de ore au fost inregistrate 38 de atacuri aeriene asupra Azovstal, 4 dintre ele fiind cu bombe strategice, anunta organizatia Azov ai carei membri lupta in continuare in acel loc cu fortele ruse

Update Apărătorii lui Mariupolului, asediați la Azovstal, au anunțat că, în ultima zi, ruși au efectuat 38 de atacuri aeriene asupra uzinei.

Update „Uitați-vă cu atenție la figurile lor. Așa arată eroii din Mariupol. Zece săptămâni și jumătate de apărare a orașului”, a notat Ministerul Apărării de la Kiev într-o postare pe Twitter, alături de fotografiile a patru luptători, înainte și după începerea războiului din Ucraina

Update Procuratura Generală a Ucrainei susține că Rusia a furat obiecte de valoare din Muzeul de istorie din Melitopol, inclusiv o colecție de aur scitic.

Potrivit anchetei, în aprilie 2022, militarii au furat obiecte cu valoare istorică și culturală din Muzeul de Istorie din Melitopol. Potrivit datelor preliminare, printre exponate se afla o colecție de aur scitic, care a fost descoperită de arheologi în anii 50 ai secolului trecut.

Update ONU: 7.172 de victime civile în Ucraina din cauza războiului cu Rusia.

Potrivit agenției ONU pentru drepturile omului, începând cu miezul nopții de 9 mai, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a ucis 3.459 de civili și a rănit 3.713 din 24 februarie. Agenția consideră că cifrele reale sunt considerabil mai mari. Majoritatea victimelor înregistrate au fost cauzate de utilizarea armelor explozive cu o zonă largă de impact, inclusiv bombardamente de artilerie grea și sisteme de lansare de rachete multiple.

Update Miercuri dimineața, regiunea Dnipropetrovsk a fost din nou bombardată de ruși, anunță șeful regiunii, Valentin Reznicenko.

„Astăzi dimineața, inamicul a bombardat granița cu regiunea Herson. Au lovit în câmpurile de la marginea localităților Zelenodolsk și Shirokovskaya. Nimeni nu a avut de suferit”, a scris Valentin Reznicenko pe Telegram.

Update Fostul procuror general al Ucrainei a încercat să părăsească Ucraina prin punctul de control Dyakovo.

Update Până la sfârșitul anului, peste 10.000 de oameni ar putea muri din cauza bolilor și a situatiei grave din în Mariupol. Este opinia primarului localitatii, Vadym Boychenko. In prezent in "Stalingradul Ucrainei" se chinuie sa traiasca  aproximativ 170.000 de locuitori. "Fără condiții adecvate, mortalitatea în rândul grupurilor vulnerabile va crește. Unii mariupoleni fugiti in satele din apropiere s-au întors în oraș pentru că nu au voie să intre pe teritoriul Ucrainei libere din cauza unui sistem strict de filtrare. Însă rușii continuă genocidul început pe 24 februarie. Oamenii noștri sunt în pericol de moarte. Prin urmare, este nevoie de o evacuare completă a orașului”, a mai declarat primarul Mariupol, Vadym Boychenko.

Update Rusii au spart frontul la Kreminna, regiunea Lugansk

Update Canalele de informare rusesti publica informatia ca Vladimir Putin a fost felicitat de liderul nord coreean Kim Jong Un cu ocazia Zilei Victoriei. "Presedintele Coreei de Nord si-a manifestat puternica solidaritate cu cauza poporului rus", mai transmit canalele de informare rusesti

Update Filmare transmisa de un reprezentant al organizatiei Azov din Mariupol. Comentariul este: satul Vynohradne de langa Mariupol. Amploarea gropii comune crește în fiecare zi. În timp ce rușii înregistrează videoclipuri de sărbători cu panglicile Sfântului Gheorghe, alții transportă cadavrele oamenilor pe care i-au ucis și le aruncă în gropi.

Update Un mall din Odessa a fost distrus, aseara, de catre rusi, cu lovituri de racheta. Justificarea atacului asupra tintei civile a fost..."existau informatii ca acolo se afla un depozit de armament"

 

 

Ucraina a ucis până la 10 generali ruși, afirmă șeful Agenției de Informații a Apărării din SUA

Ucraina a ucis „între 8 și 10" generali ruși în timpul conflictului în curs de desfășurare din Ucraina, a declarat marți generalul-locotenent Scott Berrier, șeful Agenției de Informații a Apărării din SUA.

Oficialii americani au urmărit îndeaproape numărul tot mai mare de decese ale unor generali din armata rusă - un număr neobișnuit de mare pentru o armată modernă, care depășește cu mult numărul generalilor americani pierduți în cei 20 de ani de conflict în Afganistan.

Unii oficiali americani au atribuit această cifră atipică în parte sprijinului de informații oferit de Statele Unite, în timp ce alții cred că se datorează faptului că generalii ruși sunt forțați să opereze mult mai mult în prima linie a conflictului decât s-ar aștepta în mod normal, pentru a-și motiva trupele, scrie CNN.

„Faptul că Rusia pierde toți acești generali vă sugerează că acești generali sunt nevoiți să iasă în față pentru a se asigura că ordinele lor sunt executate?" a întrebat senatorul republican din Arkansas Tom Cotton.

„Da", a răspuns șeful DIA, generalul-locotenent Scott Berrier.

Berrier a spus că Ucraina este mai bine pregătită pentru a alinia soldați motivați în conflict, chiar dacă armata sa este mult mai mică decât forța rusă.

„Cred că ucrainenii au dreptate în ceea ce privește curajul și modul în care fac față apărării națiunii lor", a spus Berrier: „nu sunt sigur că soldații ruși din districtele militare rusești îndepărtate înțeleg cu adevărat acest lucru".

×
Subiecte în articol: Ucraina