x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 80. Rușii s-au retras din zona orașului Harkov

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 80. Rușii s-au retras din zona orașului Harkov

14 Mai 2022   •   07:21
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 80. Rușii s-au retras din zona orașului Harkov
Sursa foto: Hepta

Sâmbătă, 14 mai 2022, este cea de-a 80-a zi de război în Ucraina.

Update Armata ucraineană a lansat două pachete de cărți de joc, înfățișând ruși pe care îi suspectează de crime de război, transmite BBC.

Ideea este inspirată de setul de 55 de cărți de joc pe care armata americană le-a produs în invazia Irakului din 2003, înfățișând ceea ce spunea că sunt cei mai căutați membri ai guvernului lui Saddam Hussein.

Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valerii Zalujnyi, a declarat că aceste cărți de joc au fost produse cu ajutorul voluntarilor din comunitatea internațională de informații InformNapalm.

UPDATE  Primarul orașului Harkov, Ihor Terejov, a declarat pentru BBC că rușii s-au retras din zona orașului Harkov în direcția frontierei rusești.

Primarul Ihor Terejov spune că trupele rusești nu au reușit să intre decât o singură dată într-o mică parte a orașului din nord-estul țării.

„Rușii bombardau constant Harkovul, deoarece erau foarte aproape de oraș. Și datorită eforturilor depuse de apărarea teritorială a Harkovului și de forțele armate ucrainene, rușii s-au retras departe de zona orașului, în direcția frontierei rusești”, a declarat primarul.

El a povestit, pentru BBC, că acum în zonă este liniște și oamenii se întorc treptat în oraș.

„Nu a existat niciun bombardament în oraș în ultimele cinci zile. A existat o singură tentativă din partea rușilor de a lovi orașul cu o rachetă în apropierea aeroportului din Harkov, dar racheta a fost eliminată de apărarea antiaeriană ucraineană”, potrivit primarului.

Edilul a menționat că multe clădiri din oraș sunt distruse sau avariate.

UPDATE Autoritățile ucrainene fac eforturi pentru evacuarea a 60 de oameni de la combinatul siderurgic Azovstal – cei mai grav răniți, dar și personal medical -, a declarat viceprim-ministrul Ucrainei, Irina Veresciuk, la un post local, preluat de Guardian.

Potrivit Reuters, mulți dintre cei care se află în continuare în combinat sunt luptători din Regimentul Azov. Comandantul adjunct al regimentului, Sviatoslav Palamar, spusese că vor continua să reziste cât timp vor putea.

„Inamicul nostru, sprijinit de aviație și artilerie, continuă să atace. Continuă asaltul asupra pozițiilor noastre, dar și noi continuăm să-i respingem”, a declarat Palomar, notează sursa citată.

UPDATE „Forțele ucrainene au împiedicat trupele rusești să încercuiască, darămite să captureze, Harkovul și apoi le-au alungat de sub oraș, așa cum au făcut cu trupele ruse care încercau să captureze Kievul”, se arată în raportul Institutului pentru Studierea Războiului din SUA, transmite Unian.

Șeful serviciilor secrete militare din Ucraina: Războiul se va încheia până la sfârșitul anului

Șeful serviciilor de informații militare ucrainene Kyrylo Budanov a declarat că este în desfășurare o lovitură de stat în Rusia pentru înlăturarea lui Vladimir Putin care este bolnav. El prezice că războiul se va termina până la finalul anului, iar Ucraina va recupera Crimeea și Donbasul.

Șeful serviciilor de informații militare ucrainene, generalul-maior Kyrylo Budanov, a declarat, într-un interviu pentru Sky News, că războiul cu Rusia va atinge un punct de cotitură la jumătatea lunii august și se va încheia până la sfârșitul anului. Aceasta este cea mai precisă și optimistă predicție făcută până acum de un oficial ucrainean de rang înalt. Budanov a prezis corect și când va avea loc invazia rusă, atunci când alți membri din guvernul său erau sceptici.

Budanov a mai spus că o lovitură de stat pentru înlăturarea lui Vladimir Putin este deja în desfășurare în Rusia, iar liderul rus este grav bolnav de cancer.

Budanov conduce agenția de informații militare a țării sale, la doar 36 de ani, și vorbește extrem de precis, arată puține emoții și în timpul interviului a zâmbit doar o singură dată, în timp ce spunea în engleză: „Sunt optimist”.

„Punctul de ruptură va fi în a doua parte a lunii august. Majoritatea acțiunilor active de luptă se vor fi încheiat până la sfârșitul acestui an. Ca urmare, vom reînnoi puterea ucraineană în toate teritoriile noastre pe care le-am pierdut, inclusiv Donbass și Crimeea”, a spus el.

Tacticile Rusiei nu s-au schimbat în ciuda deplasării sale spre est, spune el, iar Rusia suferă pierderi uriașe. Nudanov nu a vrut însă să se pronunțe asupra victimelor ucrainene.

El a mai spus că nu este surprins de eșecurile Rusiei în război.

„Știm totul despre inamicul nostru. Știm despre planurile lor aproape în momentul în care sunt făcute. Europa vede Rusia ca pe o mare amenințare. Se tem de agresiunea sa. Ne luptăm cu Rusia de opt ani și putem spune că această putere rusească foarte mediatizată este un mit. Nu este atât de puternică. Este o hoardă de oameni cu arme”, a spus Budanov.

×
Subiecte în articol: Ucraina