x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 96. Lupte grele la Severodonețk

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 96. Lupte grele la Severodonețk

30 Mai 2022   •   06:54
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 96. Lupte grele la Severodonețk
Sursa foto: Hepta

Luni, 30 mai 2022, este cea de-a 96-a zu de război în Ucraina.

Update Lupte grele la Severodonețk. Un jurnalist francez care filma evacuarea civililor a fost ucis de ruși

Update Agenția de presă rusă RIA Novosti, citată de The Guardian, anunță că 5 persoane au murit în urma bombardamentelor ucrainene care au avut loc asupra centrului orașului Donețk.

Potrivit primarului orașului, Alexei Kulemzin , Forțele Armate ale Ucrainei au tras, printre altele, în două școli primare și într-un liceu.

Update Imagini din Severodonetsk

Update Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, un adversar al actualului şef al statului Volodimir Zelenski, a anunţat luni că a primit permisiunea să iasă din ţară, după ce a fost oprit ''deliberat'' la graniţă de două ori în weekend, transmite AFP.

''În urma presiunii deputaţilor Parlamentului European şi a membrilor guvernelor ţărilor UE, Petro Poroşenko a putut pleca în străinătate pentru a participa la summitul şi la congresul Partidului Popular European (PPE) la Rotterdam'', a indicat serviciul său de presă.

Update Noi imagini din satelit, publicate de Planet.com și Maxar Technologies, arată o activitate intensă pe Insula Șerpilor, ocupată de trupele ruse.

În imagini se poate vedea o barjă rusească cu o macara și o navă de debarcare, alături de vreo 14 vehicule suplimentare pe insulă.

Update Primarul ucrainean al localității Melitopol, Ivan Fedorov, a declarat pentru BBC că există două posibile motive pentru explozia care a zguduit luni orașul controlat de forțele ruse.

Potrivit acestuia, fie rușii încearcă să omoare ucrainenii care se opun ocupației orașului, fie serviciile secrete ucrainene încearcă să ucidă colaboratori ruși. El a spus că știe adevărul, dar nu este dispus să-l împărtășească în acest moment. Forțele ruse au întâmpinat o rezistență acerbă din partea rezidenților când au cucerit Melitopol în februarie.

Update Două rachete au fost trase, duminică noaptea și luni dimineața, în regiunea Odesei de trupele ruse, arată hromadske.

Update Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat trupele de pe linia frontului în regiunea de nord-est Harkov, a anunțat biroul său, prima apariție oficială a președintelui în afara regiunii Kiev de la începutul invaziei pe 24 februarie.

Una dintre deciziile luate după această vizită a fost aceea de a-l îndepărta din funcție pe șeful apărării ucrainene din Harkov, după cum a anunțat liderul de la Kiev pe canalul de Telegram.

„L-am demis pe şeful Serviciului de Securitate al regiunii. Pentru că nu a muncit pentru a apăra oraşul din primele zile ale războiului, ci s-a gândit doar la el personal. Care au fost motivele? Oamenii legii vor afla”, a explicat Zelenski.

Zelensky Harkov

Ucraina raportează mai multe bombardamente transfrontaliere și atacuri rusești în Severodonetsk

Armata ucraineană spune că bombardamentele rusești transfrontaliere în regiunile nordice Sumy și Cernihiv au fost reluate duminică, relatează CNN.

În nota sa operațională, Statul Major General al Forțelor Armate a mai spus că, în Donbas, „principalul obiectiv al inamicului este de a înconjura trupele noastre în zonele Lysychansk și Severodonetsk și de a bloca principalele rute logistice”.

Acesta a precizat că forțele rusești „încearcă să obțină un punct de sprijin la periferia nord-estică a orașului Severodonetsk, desfășurând operațiuni de asalt în direcția centrului orașului”.

Trupele ucrainene continuă să își mențină pozițiile în Severodonetsk și în orașul vecin Lysychansk, în ciuda bombardamentelor și a atacurilor aeriene constante.

Statul Major General a precizat că eforturile Rusiei de a degrada apărarea ucraineană mai la vest au continuat, fiind folosite sisteme de artilerie, mortiere și rachete multiple împotriva mai multor orașe și sate în direcția Bakhmut.

Acesta a precizat că au continuat eforturile rusești de a traversa râul Siverskyi Donets în anumite zone.

Printre mai multe orașe și sate din nordul Ucrainei care au fost lovite de bombardamente transfrontaliere se numără Hirsk și Hrinivka din Cernăuți și Bachivsk și Seredyna-Buda din Sumy. Analiștii spun că atacurile rusești asupra acestor zone sunt menite să împiedice redistribuirea forțelor ucrainene pe principalele fronturi din Donbas.

Armata nu a oferit alte detalii despre o contraofensivă ucraineană în regiunile sudice Herson și Mykolaiv, care a fost lansată sâmbătă, dar a precizat că bombardamentele rusești asupra așezărilor din apropierea orașului Kryvyi Rih, tot în sud, au folosit mortiere, lovituri aeriene și artilerie. Liniile frontului din acea regiune s-au schimbat puțin în ultimele săptămâni.

×
Subiecte în articol: Ucraina