x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Livrările Gazprom în Europa au scăzut cu aproape 27% în primele patru luni din 2022

Livrările Gazprom în Europa au scăzut cu aproape 27% în primele patru luni din 2022

01 Mai 2022   •   20:30
Livrările Gazprom în Europa au scăzut cu aproape 27% în primele patru luni din 2022

Gazprom a raportat o scădere de 26,9% a livrărilor de gaze naturale în statele europene în perioada ianuarie-aprilie 2022, față de același interval al anului trecut, din cauza încălzirii vremii și a reducerii dependenței UE de gazele rusești, scrie Bloomberg.

"Gazprom continuă să furnizeze gaze în conformitate cu solicitările consumatorilor şi în termenii obligaţiilor contractuale", a a transmis compania. 

În statele non CIS din Europa, respectiv Turcia, Serbia, statele UE, Gazprom a livrat 50,1 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, cu 18,4 miliarde metri cubi mai puţin decât în perioada similară din 2021. Gazprom nu a dezvăluit cifre detaliate pentru exporturile de energie în fiecare stat. 

Între timp, livrările de gaze naturale ale companiei ruse spre china prin conducta "Power of Siberia" au crescut cu circa 60% în ritm anual.

În contextul războiului din Ucraina, statele UE s-au orientat spre importurile de gaze lichefiate.

"Este mai avantajos" pentru clienţi să profite de flexibilitatea oferită de acordurile pe termen lung încheiate cu Gazprom şi să încerce să se aprovizioneze pe termen scurt de pe piaţa spot, unde preţurile au fost mai mici în luna aprilie decât cele prevăzute în contractele pe termen lung, spune Thomas Rodgers, analist la ICIS.

Totodată, Gazprom a oprit, în această săptămână, livrările către Polonia și Bulgaria pe motiv că nu au plătit în ruble. 

Compania a produs 175,4 de miliarde  de metri cubi de gaze naturale în primele patru luni ale anului, cu 2,5% mai puține față de aceeași perioadă din 2021. 

România importă gaze naturale din Rusia prin intermediari, respectiv companiile Imex Oil, a grupului rus Conef și WIEE, asociere ruso-germană, între Gazprom și Wintershall. 

 

×
Subiecte în articol: gazprom ue gaze naturale