x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Liz Truss, noul premier britanic, moștenitoarea unui dezastru politic și economic

Liz Truss, noul premier britanic, moștenitoarea unui dezastru politic și economic

de Şerban Mihăilă    |    05 Sep 2022   •   17:46
Liz Truss, noul premier britanic, moștenitoarea unui dezastru politic și economic
Sursa foto: Agerpres

​​​​​​​Liz Truss, actuala șefă a diplomației de la Londra, a devenit, luni, liderul Partidului Conservator, aflat la guvernare, și, implicit, următorul premier al Regatului Unit al Marii Britanii. Ea moștenește un dezastru politic și economic, despre care unii membri ai propriului partid susțin că va fi imposibil de gestionat. Truss este cunoscută pentru schimbările sale spectaculoase de opinie și este ironizată de ruși.

Liz Truss era încă de acum două luni marea favorită pentru a-l înlocui pe Boris Johnson în funcția de lider al Partidului Conservator și prim-ministru al cabinetului de la Londra.

La capătul unei confruntări electorale pe viață și pe moarte cu adversarul său la șefia Executivului britanic, Rishi Sunak, fost ministru de Finanțe în Cabinetul Johnson, Truss atinge astfel apogeul unei cariere marcate de o ascensiune rapidă în eșaloanele superioare ale politicii britanice, dar și de schimbări dramatice și bruște de opinie.

Truss a eliminat șase rivali într-o serie de sufragii de baraj în rândul deputaților conservatori și l-a învins pe Sunak, într-un vot în rândul membrilor de partid, care reprezintă mai puțin de 1% din populația țării.

Liz Truss, în vârstă de 47 de ani, va fi învestită în funcția de prim-ministru, marţi, după ce va fi primită de regina Elisabeta a II-a la castelul Balmoral, în Scoţia, unde va veni şi premierul în exerciţiu, Boris Johnson, pentru a-i prezenta suveranei demisia. Este pentru prima dată în cei 70 de ani de domnie când monarhul nu primește un prim-ministru la Palatul Buckingham, în Londra.

Johnson şi-a anunţat demisia în iulie, după ce rezistase mult timp în faţa contestatarilor din propriul partid şi a scandalurilor în care a fost implicat, deși acestea fuseseră estompate o perioadă de invazia Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie.

Lider nesincer?

De când a intrat în Parlament, în 2010, Truss a urcat rapid pe scara politică și a obținut mai multe poziții în cabinetele conduse de David Cameron, Theresa May și Boris Johnson, ocupând inclusiv funcția sa actuală, de ministru de Externe.

Truss nu a fost întotdeauna conservatoare. În trecut, ea a avut carnet de membru al Partidului Liberal-Democrat, formațiune de opoziție de centru-stânga. Truss a fost președinta liberal-democraților de la Universitatea Oxford, pe vremea când studia politica, filozofia și economia, și s-a pronunțat în favoarea abolirii monarhiei, la conferința partidului din 1994.

Doi ani mai târziu, Truss și-a schimbat apartenența și s-a alăturat Partidului Conservator. De asemenea, Truss s-a schimbat brusc și în privința Brexitului, devenind o susținătoare convinsă, după ce, inițial, militase ca țara sa să rămână în UE. De altfel, din postura de ministru de Externe, liderul convertit la cauza ieșirii Marii Britanii din UE a adoptat ulterior o poziție dură față de Bruxelles, în negocierile post-Brexit.

Oscilațiile lui Truss de-a lungul timpului în privința unor poziții politice-cheie au determinat numeroși observatori să se întrebe dacă convingerile sale sunt într-adevăr sincere sau exprimă doar ceea ce este convenabil pentru ea la un moment dat.

Taxele, calul de bătaie

Noul premier britanic va moșteni una dintre cele mai dificile situații înregistrate în Marea Britanie în ultimele decenii. Inflația este pe cale să atingă 11%, creșterea economică stagnează, lira sterlină este aproape de un minim istoric în raport cu dolarul, iar acțiunile sindicale au luat amploare pe întreg teritoriul țării.

Criza energetică, inflaţia, tensiunile cu UE legate de aplicarea protocolului nord-irlandez din acordul Brexit şi războiul din Ucraina se anunţă a fi principalele provocări ale noii titulare din Downing Street.

În campania electorală, Truss a promis că va face schimbări economice radicale dacă va fi aleasă, inclusiv reducerea impozitelor și eliminarea taxelor pe energie, și a exclus impunerea de noi taxe sau utilizarea de „ajutoare” pentru a rezolva criza costului vieții.

Imediat, Sunak a acuzat-o pe Truss că se sustrage controlului asupra planurilor sale fiscale, pe care le-a caracterizat drept nerealiste și o sursă de alimentare și mai galopantă a inflației.

De altfel, deloc surprinzător, având în vedere criza costului vieții, principala temă de dezbatere din campanie a fost modul în care trebuie gestionată economia țării. Truss vrea o abordare diferită față de strategia majorărilor de taxe, adoptată de Johnson, și susține că reducerea imediată a acestora ar crea creșterea economică.

De cealaltă parte, Sunak a susținut că aceasta este o economie fantezistă, având în vedere că Marea Britanie încă își revine după șocul economic provocat de pandemia de COVID-19.

Sunak era perceput nefavorabil, însă, încă din startul cursei, în contextul în care, în mandatul său de ministru de Finanţe, impozitele au fost majorate semnificativ, iar inflaţia a atins un nivel-record. Concomitent, el era acuzat de trădare de către mulți conservatori, deoarece demisia sa din guvern, produsă în contextul unei crize politice grave a Partidului Conservator, a provocat retragerea de la putere a premierului Johnson.

Pericol de implozie în rândul conservatorilor

Truss și Sunak au adâncit în lupta electorală rănile unei formațiuni politice și așa extrem de divizate, care ar putea fi nevoită să convoace alegeri anticipate.

Există câteva motive puternice pentru intensificarea acestui conflict intern, începând chiar cu modul în care este ales noul prim-ministru.

Truss nu a fost aleasă de cei 47 de milioane de britanici cu drept de vot, ci de un grup mult mai mic, format din cei aproximativ 160.000 de membri de bază ai Partidului Conservator, care constituie mai puțin de 0,5% din publicul votant. Temele de campanie s-au adresat astfel tocmai acestui grup extrem de mic și foarte puțin diversificat.

În Marea Britanie, prim-miniștrii nu sunt aleși în mod direct. În schimb, sunt aleși membri ai parlamentului, iar liderul partidului cu cel mai mare număr de parlamentari formează în mod convențional un guvern.

Conservatorii dispun încă de o majoritate importantă de pe urma victoriei lui Johnson în alegerile din 2019. Succesorul său moștenește astfel, pur și simplu, această majoritate și preia șefia Executivului.

Mulți aliați ai lui Johnson susțin că demisia lui Sunak, în urma unui scandal de agresiune sexuală în care a fost implicat adjunctul șefului de grup al actualului premier demisionar, a fost o mișcare calculată tocmai pentru a-l răsturna de la putere pe numărul unu al Executivului de la Londra și a încerca eventuala lui înlocuire cu fostul său ministru de Finanțe.

Astfel, principalii aliați ai lui Johnson s-au mobilizat pentru a o susține pe Truss în confruntarea cu Sunak și au avut un discurs agresiv contra acestuia, reluând teza potrivit căreia fostul ministru de Finanțe ar fi responsabil pentru eșecurile economice ale actualului executiv.

În acest context, mulți conservatori se tem că Truss nu-i va putea uni pe parlamentarii din cadrul propriului partid, într-un mod care să facă posibilă guvernarea.

„Primii trei candidați au fost susținuți fiecare de aproximativ o treime din partidul parlamentar. Fiecare dintre ei a oferit o versiune foarte diferită asupra direcției în care ar trebui să se îndrepte formațiunea politică”, a atras atenția Salma Shah, fost consilier guvernamental, referindu-se la alegerile preliminare din cadrul Partidului Conservator.

„Acest lucru va face viața dificilă pentru orice nouă echipă de conducere, care va trebui să găsească o punte de legătură. Este o sarcină îngreunată de faptul că echipele par să se fi sfâșiat reciproc, în presă și la televizor”, avertiza Shah, citată de presa britanică, cu câteva săptămâni în urmă.

Mai mult, imediat după ce s-a decis că ultimii doi finaliști în cursa pentru șefia Partidului Conservator sunt Truss și Sunak, un parlamentar conservator și mai puțin optimist remarca: „Tocmai am pierdut următoarele alegeri!”, în fața laburiștilor.

Ironizată de ruși

Kremlinul a transmis luni că se aşteaptă la o înrăutăţire a relaţiilor cu Londra, după ce Truss va deveni premier. „N-aş vrea să spun că lucrurile s-ar putea schimba şi mai în rău, deoarece este greu de imaginat ceva mai rău!”, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin.

„Din nefericire însă, acest lucru nu poate fi exclus, deoarece cei care au concurat pentru postul de premier britanic s-au întrecut în retorica antirusească, în ameninţări că vor lua noi măsuri contra ţării noastre, şi aşa mai departe”, a adăugat el.

Truss a rămas celebră în Rusia, după vizita efectuată acolo în februarie, când a avut cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, o întrevedere descrisă de acesta drept un dialog al surzilor. MAE rus a ironizat atunci şi gafele geografice făcute de ea, după ce Truss a încurcat Marea Baltică cu Marea Neagră.

Voi veni cu un plan clar de reducere a taxelor şi pentru creştere economică. Voi găsi soluţii pentru criza energetică, mă voi ocupa de problema facturilor energetice, dar şi de problemele pe termen lung pe care le avem în aprovizionarea cu energie

Liz Truss

Vreau să-i mulţumesc liderului nostru de până acum, Boris Johnson. Boris, tu ai reuşit să închei Brexitul. Tu l-ai zdrobit pe fostul lider al opoziţiei laburiste, Jeremy Corbyn. Ai impus vaccinul anti-COVID şi l-ai oprit pe Vladimir Putin în Ucraina!

Liz Truss

 

×
Subiecte în articol: liz truss