x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Locuinţa fumătorului seamănă cu un oraş poluat

Locuinţa fumătorului seamănă cu un oraş poluat

20 Ian 2015   •   18:23
Locuinţa fumătorului seamănă cu un oraş poluat

Concentraţia de particule fine din locuinţa unui fumător este extrem de ridicată, iar expunerea la acestea este echivalentă cu cea dintr-un oraş foarte poluat, scrie passionsante.be. Aceste calcule au fost efectuate de specialişti scoţieni (de la Universitatea din Aberdeen), care au analizat rezultatele a patru studii realizate pe tema aceasta în ultimii cinci ani. Studiile au comparat rata de particule fine (PM2,5) din locuinţele fumătorilor, cu cea din ale nefumătorilor. Aceste particule în suspensie sunt considerate drept factori de risc pentru apariţia de tulburări cardiovasculare şi pulmonare. Rezultatul major al acestor cercetări arată că, în locuinţa fumătorilor, concentraţia de particule fine este de aproximativ 10 ori mai mare decât la nefumători. Ceea ce înseamnă că expunerea este echivalentă cu ceea ce se găseşte într-un mediu puternic poluat.

Cât despre cantitatea inhalată de particule fine, aceasta este de şapte ori mai mare când se locuieşte în casa unui fumător.

Elementul pozitiv este că încetarea fumatului permite pe termen mediu reducerea cu 70% a concentraţiilor de PM2,5 care au legătură cu tutunul. Rămân reziduuri pentru o perioadă relativ lungă, dar situaţia se schimbă încet, încet. Sfatul pentru fumători constă deci în a nu fuma la domiciliu şi mai ales dacă acolo locuiesc copii. (I.D)




×