Efortul locuitorilor, care durează de luni de zile, este menit să determine luarea unor măsuri decisive de către autoritățile din Lisabona, unde costul locuințelor a depășit drastic salariile locale.
„Închirierile pe termen scurt ocupă cea mai mare parte a spațiului locativ din centrul istoric al Lisabonei”, a declarat Raquel Antunes, membră a grupului Movement for a Housing Referendum. „Trebuie să punem capăt acestei situații”.
Vineri, grupul de activiști va prezenta petiția șefului adunării municipale. De aici, membrii adunării sunt obligați să organizeze o dezbatere. Dacă dau undă verde referendumului, întrebările de pe buletinul de vot vor trebui să fie examinate de instanțele din țară pentru a se verifica dacă sunt constituționale.
Dacă va fi aprobat, referendumul va avea loc în prima jumătate a anului viitor și va avea ca rezultat o rezoluție obligatorie de eliminare treptată a celor aproximativ 20.000 de apartamente turistice din oraș în termen de șase luni, precum și interzicerea proprietarilor de a le instala în clădiri rezidențiale în viitor.
Pentru activiști, referendumul ar fi o rază de speranță, în contextul unei piețe imobiliare în care prețurile aproape s-au dublat din 2015.
(sursa: Mediafax)