x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Locurile unde in 2018 ar putea izbucni un razboi. Unul e chiar langa Romania!

Locurile unde in 2018 ar putea izbucni un razboi. Unul e chiar langa Romania!

20 Dec 2017   •   17:35
Locurile unde in 2018 ar putea izbucni un razboi. Unul e chiar langa Romania!

Profesorul american Robert Farley este convins ca, dupa sapte decenii in care lumea a evitat un nou razboi mondial, comunitatea internationala trebuie sa ramana vigilanta. Tensiunile din mai multe colturi ale lumii se pot transforma cu usurinta intr-un conflict intre marile puteri.

 

Peninsula coreeana

"Dublate de lipsa de experienta diplomatica a administratiei Trump, reusitele marcate de Coreea de Nord in materie de inarmare, mai exact in a fabrica rachete balistice, au creat o situatie extrem de periculoasa", scrie expertul in paginile revistei americane National Interest.

In opinia lui, erorile Phenianului, dar si ale Washingtonului sunt susceptibile sa conduca la un nou razboi, antrenand Japonia si Coreea de Sud.

Taiwan

Alta regiune periculoasa este, in opinia lui Farley, Taiwanul. Diplomatul chinez Li Kexin a declarat, recent, ca Berijinul va "readuce Taiwanul" cu forta in ziua in care navele americane vor sosi in zona. Printre altele, China si-a intensificat activitatile militare in regiune, antrenand o reactie critica vehementa din partea Statelor Unite, care au decis, in acest context, sporirea livrarilor de arme in Taiwan.

Ucraina

Locul trei pe lista lui Farley este ocupat de Ucraina. Si aici incordarea tinde sa atinga cote maxime. In Donbas, armistitiu este incalcat periodic, in timp ce demonstratiile de la Kiev, dar si incalcita poveste cu Mihail Saakasvili, fost presedinte al Georgiei, fost guvernator al regiunii Odessa, pun in cumpana stabilitatea guvernului ucrainean.

In opinia expertului american, o eventuala plecare a executivului ucrainean ar avea consecinte capabile sa agraveze criza generala traversata de aceasta fosta republica sovietica. Iar daca puterea va fi preluata de extrema-dreapta, starea conflictuala se va agrava si mai rau.

Profesorul este de parere ca, in cazul in care guvernul de la Kiev pica, Moscova va spori prezenta ei militara in Ucraina, ceea ce va conduce la o confruntare militara de anvergura intre Rusia si Occident.

Flancul sudic al NATO

Alta zona care ar putea deveni camp de batalie intr-un al treilea razboi mondial, este sudul zonei NATO, in special Turcia. Analistul crede ca, indepartarea acestei tari de UE si apropierea de Rusia poate anunta o schimbare a raporturilor de forta in regiune.

Autorul articolului din National Interest subliniaza ca nici Turcia, nici Rusia, nici Statele Unite nu cred ca razboiul reprezinta solutia rezonabila pentru rezolvarea situatiei actuale. Totusi, o schimbare a raportului de forte ar putea fi influentata de evenimentele in plina derulare in Siria, Irak, Iran, dar si in Balcani si Caucaz.

Golful Persic

Profesorul Farley crede ca atentia generala trebuie concentrata pe confruntarea dintre Arabia Saudita si Iran. In acelasi timp, el subliniaza ca, de-a lungul timpului, Golful Persic a fost teatrul a numeroase conflicte, fara insa ca vreunul sa degenereze intr-o conflagratie mondiala.

"Riad a dat foarte clar de inteles ca este gata sa construiasca o coalitie diplomatica si militara impotriva Iranului, inclusiv cu atragerea Israelului. Dar, avand in vedere ca Rusia a revenit in zona, unde vrea sa isi apere pozitiile, este, din nefericire, destul de usor de imaginat cum totul se va transforma intr-o mare bataie intre superputeri", explica Farley.

 

 

×