x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Londra anchetează „un complot terorist de proporţii”

Londra anchetează „un complot terorist de proporţii”

15 Oct 2008   •   00:00
Londra anchetează „un complot terorist de proporţii”
Serviciile de informaţii britanice anchetează "un complot terorist de proporţii", a declarat ieri secretarul de stat britanic pentru lupta împotriva terorismului, Lord Alan West, transmite AFP.

AMENINŢARE. "Există un nou complot important care este în desfăşurare şi supraveghem situaţia", a declarat el, fără a da alte detalii, în timpul unei dezbateri privind legislaţia antiteriorism din Camera Lorzilor. "Unele măsuri pe care le-am pus în aplicare în ultimele 15 luni ne-au adus securitate, dar aceasta nu înseamnă că suntem în siguranţă", a spus el.

"Ameninţarea este enormă. A scăzut puţin, dar acum este din nou în creştere", a avertizat oficialul. Premierul Gordon Brown a fost nevoit să renunţe luni la o măsură ce viza extinderea de la 28 la 42 de zile a duratei maxime de detenţie a persoanelor suspectate de terorism, după ce majoritatea Camerei Lorzilor a respins-o. Ameninţarea teroristă este în acest moment "gravă" în Marea Britanie, cu o treaptă sub nivelul cel mai ridicat.

Contactat pentru a da detalii despre declaraţia lui West, un purtător de cuvânt al Ministerului britanic de Interne a spus: "Am afirmat întotdeauna clar (...) că există numeroase comploturi, că anchetăm indivizi şi grupuri. Nu dăm detalii despre comploturi sau indivizi anume". Doi bărbaţi care au luat parte la tentativele de atentate cu maşini-capcană de la Londra şi Glasgow (Scoţia) la sfârşitul lunii iunie 2007 sunt în prezent judecaţi la Londra. Două Mercedesuri având la bord butelii, benzină şi cuie au fost fost descoperite atunci într-un cartier aglomerat al Londrei, iar o maşină a lovit intrarea principalului terminal al aeroportului din Glasgow, luând foc. În cursul procesului, acuzarea a subliniat că acest complot nu a fost dejucat decât printr-un noroc. (V.A.)

×
Subiecte în articol: externe