x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lovitura de gratie a Kremlinului

Lovitura de gratie a Kremlinului

08 Iul 2004   •   00:00

Orice incercare a gigantului petrolier Iukos de a se salva de la faliment este intampinata cu indiferenta la Kremlin, care pare mai hotarat ca oricand sa controleze industria energetica rusa.

ANA ILIE

Vladimir Putin a facut ce a facut si a reusit sa isi ingenuncheze rivalul, multimiliardarul Mihail Hodorkovski si compania sa, gigantul petrolier Iukos. Acum, guvernul rus vrea sa blocheze orice incercare de salvare de la faliment a companiei, in incercarea de a aduce la ordine un sector al economiei care pare a-i scapa printre degete si care creeaza personaje suficient de bogate si influente pentru a-i ameninta pozitia.

TERMEN-LIMITA. Dupa ce a impovarat Iukosul cu o amenda de peste 3,4 miliarde de dolari, Kremlinul i-a inghetat si conturile, ca pentru a se asigura ca banii nu pot fi platiti si se declanseaza procedura de faliment. Mai mult, Parchetul General al Rusiei a facut inca o evaluare a bunurilor companiei, dand asigurari ca nu s-ar da inapoi de la a mari considerabil nota de plata a Iukosului, daca gaseste de cuviinta. Cu o zi inainte ca termenul de plata acordat Iukosului sa expire, patronul Hodorkovski s-a oferit ieri sa isi vanda actiunile detinute in grupul petrolier, reprezentand aproape 44% din totalul actiunilor Iukos, pentru a salva de la faliment compania.

REFUZ. Guvernul rus a anuntat ca nu a primit nici o scrisoare de la multimiliardar. Aceasta, desi liderii Iukos au anuntat ca au trimis autoritatilor, mai precis premierului Mihail Fradkov si ministrului de Finante, un plan de salvare a companiei, in care detaliaza intentia lui Hodorkovski de a-si lichida actiunile, partial sau in totalitate, pentru a regla situatia fiscala. In schimb, actionarii Iukos spera ca justitia sa ridice blocajul impus conturilor si proprietatilor companiei, dar sa decida si o amanare de trei ani pentru plata impozitelor restante. Cel putin pentru moment, Kremlinul nu va da curs planului lui Hodorkovski, pe motiv ca "nu i-a parvenit scrisoarea".

AMERICA SE IMPLICA. Cazul lui Hodorkovski, care este in inchisoare in asteptarea procesului, acuzat de escrocherie si evaziune fiscala la scara mare, a dat nastere la numeroase proteste. Ultimul de acest fel vine din partea Statelor Unite, care s-au declarat ingrijorate ca justitia rusa pune in pericol dreptul la proprietate particulara. Mai mult, America spune ca vrea sa impiedice disparitia grupului Iukos. In mod suspect, luarea de pozitie a venit in aceeasi zi cu un alt anunt, din partea unuia dintre cei mai mari giganti petrolieri din lume, compania americana Chevron Texaco, care si-a facut publica intentia de a investi o suma nici mai mare nici mai mica de 10 miliarde de dolari in sectorul energetic rus, de indata ce va avea ocazia.

×
Subiecte în articol: externe