x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Oxidul nitric şi infalmarea: Răspunsul e vânare de vânt". Cum au ajuns versuri din Bob Dylan în lucrări ştiinţifice

"Oxidul nitric şi infalmarea: Răspunsul e vânare de vânt". Cum au ajuns versuri din Bob Dylan în lucrări ştiinţifice

29 Sep 2014   •   17:26
"Oxidul nitric şi infalmarea: Răspunsul e vânare de vânt". Cum au ajuns versuri din Bob Dylan în lucrări ştiinţifice

Un grup de oameni de ştiinţă suedezi aflaţi în pragul pensionării au dezvăluit că vreme de 17 ani au concurat unii cu alţii în cadrul unui pariu: cine va fi acela care va strecura cât mai multe versuri ale cântăreţului Bob Dylan în lucrările lor ştiinţifice va primi o masă de prânz gratuită, la un restaurant.

Povestea a început în 1997, când Jon Lundberg şi Eddie Weitzberg publicau în revista "Nature" articolul "Oxidul nitric şi infalmarea: Răspunsul e vânare de vânt" (Blowing In the Wind - titlul în engleză s-ar traduce mai precis drept: "suflare în vânt" n.r.). "Amândurora ne plăcea mult Bob Dylan, deci când ne-am propus să scriem un articol despre măsurarea oxidului nitric din intestine, titlul s-a potrivit ca o mănuşă", a povestit Eddie Weitzberg despre felul în care a strecurat versul lui Bob Dylan în material.

Câţiva ani mai târziu, un bibliotecar le-a atras celor doi atenţia că un alt cuplu de oameni de ştiinţă, Jonas Frisén şi Konstantinos Meletis au folosit la rândul lor un vers al lui Bob Dylan în lucrarea lor: "Sângele şi circuitele: Un simplu capriciu al sorţii?" (A Simple Twist of Fate n.r.).

Cei patru cercetători au luat apoi legătura, născându-se astfel pariul. "Cel care va strecura cât mai multe citate din Dylan în articolele publicate până la pensionare va câştiga un prânz gratuit la restaurantul Jöns Jacob", a povestit Jon Lundberg.

Bârfa despre pariu s-a răspândit repede în Karolinska Institute, unde cei patru lucrau, astfel că, în curând, s-au ales cu un al cincilea concurent, Kenneth Chien, un profesor implicat în cercetarea în domeniul cardiovascular. Acesta avea deja la activ propria sa cercetare în care inserase un vers din Bob Dylan, "Încâlcit în albastru: Cardiologia moleculară în era postmoleculară" (Tangled Up in Blue n.r.).

Odată începută competiţia în cinci, referinţele la Dylan au început să curgă în titluri precum: "Rolul biologic al nitratului şi al nitritului: Timpurile se schimbă (The Times They Are a-Changin n.r.); "Receptorii de norepinefrină - Încâlciţi în doi (Tangled Up in Two n.r.); "Nitraţii dietetici - Un tren încet se apropie" (A Slow Train Coming n.r.).

Cercetătorii spun că nu utilizează versurile în cercetările riguroase, pentru că ar da de necazuri. În schimb, utilizază citatele în revizuirea altor cercetări, în prefaţele unor cărţi, în editoriale etc.

Cum niciunul dintre cercetători nu a ieşit încă la pensie, situaţia câştigătorului pariului rămâne nedecisă. Ceea ce este însă cert este că toţi cinci sunt mari fani ai lui Bob Dylan. Eddie Weitzberg spune că artistul ar merita un Nobel pentru literatură. Chiar şi aşa, însă, cei cinci speră la recunoaşterea lor pentru munca depusă, nu pentru folosirea versurilor.

"Aş prefera mult mai mult să devin faimos pentru munca mea ştiinţifică, decât pentru folosirea citatelor din Dylan", spune Weitzberg.

×
Subiecte în articol: bob dylan oameni de stiinta