x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lucrările la gazoductul Nord Stream 2 se amână. SUA amenință cu sancțiuni

Lucrările la gazoductul Nord Stream 2 se amână. SUA amenință cu sancțiuni

15 Ian 2021   •   13:49
Lucrările la gazoductul Nord Stream 2 se amână. SUA amenință cu sancțiuni

Lucrările la gazoductul Nord Stream 2 vor fi amânate pentru o dată incertă. Acestea trebuiau reluate pe 15 ianuarie în apele teritoriale ale Danemarcei, potrivit companiei, citată de Reuters.

"Avem permisiunea Agenţiei pentru Energie din Danemarca să începem lucrările vineri. Însă aceasta nu înseamnă că vom relua efectiv vineri amplasarea de conducte. Verificarea echipamentelor ar putea dura câteva zile, astfel încât nu putem avansa o dată exactă la care vor fi reluate lucrările", a spus purtătorul de cuvânt al societății.

Autoritatea maritimă germană (BSH) şi-a dat acordul pentru ca lucrările să poată fi reluate imediat. Dar acestea ar putea fi întârziate din cauza acțiunilor în justiție ale organizațiilor de mediu. 

Însă Departamentul de Stat al SUA a atenționat companiile europene, care ajută Rusia în construirea gazoductului Nord Strem 2, că vor fi sancționate.Construcția Nord Stream 2 costă circa 11 miliarde de dolari și va lega Rusia de Germania. Dar Administrația Trump se opune proiectului din cauza Ucrainei, care va fi ocolită și păgubită de taxele de tranzit, crescându-i astfel dependența politică și economică de Kiev. Astfel, Gazprom a oprit lucrările, după sancțiunile impuse de SUA în d ecembrie 2019. Acestea au fost totuși reluate și compania speră să termine porțiunea de sub Marea Baltică. Proiectul este 90% finalizat dar a mai rămas o zonă de circa 100 de kilometri în apele Danemarciei. 

×
Subiecte în articol: nord stream