x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Macedonia, pentru UE

Macedonia, pentru UE

de Sînziana Stancu    |    02 Iun 2008   •   00:00
Macedonia, pentru UE
Sursa foto: Visar Kryeziu/

Scrutinul legislativ anticipat din Macedonia a fost organizat după ce ţara a pierdut trenul integrării în NATO, din cauza Greciei, care s-a opus prin veto invitării ei în Alianţă.

Scrutinul legislativ anticipat din Macedonia a fost organizat după ce ţara a pierdut trenul integrării în NATO, din cauza Greciei, care s-a opus prin veto invitării ei în Alianţă.

 
Actualele alegeri legislative reprezintă un test de maturitate politică ce va hotărî dacă Macedonia se va îndrepta către NATO şi Uniunea Europeană, comentau ieri analiştii politici, citaţi de BBC. Scrutinul anticipat a fost convocat după ce Macedonia a fost blocată de Grecia, prin veto, să primească invitaţia aderării la NATO, la Summit-ul de la Bucureşti. Cauza a fost diferendul nesoluţionat privind denumirea fostei republici iugoslave, care coincide cu cea a unei regiuni din Grecia, despre care Atena pretinde că face parte din “patrimoniul său istoric”.

 
TULBURĂRI. La scrutinul de ieri, supravegheat de 464 de observatori internaţionali şi 5.811 locali, au fost chemaţi aproximativ 1,7 mi­lioane de votanţi, pentru a alege dintre 1.540 de candidaţi, 120 de deputaţi. Coaliţia de centru-drea­pta, VMRO-DPMNE, a premierului demisionar Nicola Gruevski, favorabil integrării ţării în structurile euro-atlantice, este creditată cu peste 30% din intenţiile de vot şi speră să obţină majoritatea absolută prin acest scrutin, pentru a duce la bun sfîrşit reformele necesare integrării şi, în acelaşi timp, să reducă influenţa politică a fostului său partener de coaliţie, DPA (Partidul Democratic Albanez). Principalii rivali ai premierului demisionar, social-democraţii conduşi de Radmila Sekerinska, sînt creditaţi cu cel mult 10% din intenţiile de vot. Ca şi în alte dăţi, nici alegerile de ieri nu au fost lipsite de incidente. Votul din satul Aracinovo (10 kilometri de Skopje), cu majoritate albaneză, a fost întrerupt “din motive de securitate”, o persoană fiind ucisă şi mai multe rănite în confruntări cu Poliţia, iar alte 10 birouri de vot din ţară au fost închise, din cauza “diferitelor nere­guli” semnalate de observatori.

 

×
Subiecte în articol: externe