x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mai multe ambasade străine atacate la Tripoli

Mai multe ambasade străine atacate la Tripoli

de Marina Constantinoiu    |    01 Mai 2011   •   18:17
Mai multe ambasade străine atacate la Tripoli
Sursa foto: /Reuters

163225-william-hague.jpgLondra a decis, duminică, să-l expulzeze pe ambasadorul Libiei în Regatul Unit al Marii Britanii, ca urmare a atacurilor care au vizat ambasada britanică de la Tripoli şi alte misiuni diplomatice străine, a anunţat Foreign Office, citat de AFP.

"Condamn atacurile asupra ambasadei britanice, precum şi asupra altor misiuni diplomatice ale altor ţări", declară într-un comunicat ministrul Afacerilor Externe, William Hague. "În consecinţă, am luat decizia de a-l expulza pe ambasadorul libian, care a re la dispoziţie 24 de ore pentru a părăsi ţara", a mai spus ministrul, adăugând că "atacurile contra misiunilor diplomatice nu vor afecta hotărârea de a proteja populaţia civilă din Libia de represiunile puterii".

 

"Convenţia de la Viena privind reprezentanţele diplomatice cere ca regimul colonelului Gaddafi să protejeze misiunile diplomatice de la Tripoli", precizează Hague, subliniind că este vorba despre o nouă atingere adusă obligaţiilor internaţionale".

 

Marea Britanie a anunţat că va face o anchetă pe marginea informaţiilor referitoare la distrugerea uneia dintre clădirile sale oficiale din Tripoli. Londra şi-a rechemat ambasadorul de la Tripoli la începutul conflictului şi nu mai are reprezentare diplomatică în capitala libiană. O echipă diplomatică britanică este prezentă la Benghazi.

 

Anterior, şi Roma a denunţat o serie de acte de vandalism asupra mai multor ambasade străine de la Tripoli, printre care şi a Italiei. Italia, fostă putere colonială în Libia şi până recent partener-cheie al regimului libian, cu care a semnat un tratat de prietenie bilateral în septembrie 2008, a făcut obiectul sâmbătă al ameninţărilor directe ale colonelului Gaddafi de a "transfera lupta" pe teritoriul său.

Regimul libian a acuzat forţele NATO că l-ar fi ucis într-un bombardament, sâmbătă seara, pe cel mai tânăr dintre copiii lui Muammar Gaddafi, denunţând o tentativă de asasinare a colonelului Gaddafi.

 



 

 

×