x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mama unei adolescente care a murit în timpul protestele din Iran acuză autoritățile de crimă

Mama unei adolescente care a murit în timpul protestele din Iran acuză autoritățile de crimă

07 Oct 2022   •   14:20
Mama unei adolescente care a murit în timpul protestele din Iran acuză autoritățile de crimă
Sursa foto: Hepta

Mama unei adolescente care a murit în timpul protestelor din Iran a acuzat autoritățile de uciderea fiicei sale, potrivit BBC.

Nasrin Shakarami a trimis o înregistrare video unui post de radio susținând că a văzut pe corpul fiicei sale răni care contrazic declarațiile oficiale. Autoritățile spun că Nika Shakarami, în vârstă de 16 ani, pare să fi fost aruncată de pe o clădire, posibil de către muncitori.

Nika Shakarami a dispărut la Teheran pe 20 septembrie, după ce i-a spus unui prieten că este urmărită de poliție. Nasrin Shakarami a declarat că mătușa lui Nika, care a făcut miercuri o declarație la televiziune în care a spus că nepoata ei „a fost ucisă căzând de pe o clădire", a fost „forțată să facă aceste mărturisiri".

Oficialii spun că, în noaptea în care a dispărut, Nika a intrat într-o clădire în care se aflau opt muncitori în construcții și că a fost găsită moartă în curtea a doua zi dimineața. Oficialul judiciar de la Teheran, Mohammad Shahriari, a fost citat de presa de stat, care a declarat miercuri că o examinare post-mortem a arătat că Nika a suferit „multiple fracturi... la nivelul pelvisului, capului, brațelor și picioarelor, ceea ce indică faptul că persoana a fost aruncată de la înălțime".

Cu toate acestea, Nasrin Shakarami a declarat că acest lucru nu este adevărat.

„Am văzut eu însămi corpul fiicei mele... spatele capului arăta că suferise o lovitură foarte puternică, deoarece craniul îi cedase. Așa a fost ucisă", a spus mama fetei.

Ea a declarat că un raport medico-legal a constatat că a fost ucisă în ziua în care s-a alăturat protestelor, printr-o lovitură cu un obiect contondent la cap. Un certificat de deces emis de un cimitir din Teheran, obținut de BBC Persian, afirmă că Nika a murit după ce a suferit „multiple răni cauzate de lovituri cu un obiect dur".

Moartea lui Nika Shakarami a devenit unul dintre cele mai mediatizate cazuri din cadrul protestelor care au izbucnit luna trecută, după moartea lui Mahsa Amini. Amini, care avea 22 de ani, a fost reținută și bătută de poliția pentru moralitate pentru că ar fi încălcat legea strictă a Republicii Islamice privind hijab-ul.

Grupurile pentru drepturile omului spun că peste 150 de persoane au fost ucise și mii de persoane au fost arestate de la începutul protestelor, la 17 septembrie.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: iran Nasrin Shakarami Mahsa Amini hijab