x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moartea lui Diego Maradona - Procesul echipei sale medicale a fost amânat din nou

Moartea lui Diego Maradona - Procesul echipei sale medicale a fost amânat din nou

de Redacția Jurnalul    |    30 Mai 2024   •   15:15
Moartea lui Diego Maradona - Procesul echipei sale medicale a fost amânat din nou

Mult așteptatul proces al celor opt cadre medicale acuzate de o posibilă neglijență care a dus la moartea lui Diego Maradona în 2020, care trebuia să înceapă săptămâna viitoare, a fost amânat până la 1 octombrie de către un tribunal argentinian.

Instanța, care trebuia să judece opt profesioniști din domeniul sănătății a căror potențială neglijență ar fi putut juca un rol în moartea lui Diego Maradona, a decis să nu dea curs, "pentru moment", cererii copiilor săi de a transfera trupul fostului star al fotbalului mondial într-un viitor mausoleu, potrivit unei rezoluții de miercuri, citate de Le Parisien.

Maradona, o icoană în Argentina și o legendă a fotbalului mondial, a murit la 25 noiembrie 2020, la vârsta de 60 de ani, de un atac de cord, singur, pe un pat medical într-o reședință din Tigre, la nord de Buenos Aires, unde se afla în convalescență în urma unei intervenții neurochirurgicale pentru un hematom la cap.

În martie 2023, justiția argentiniană a confirmat în apel viitorul proces al celor opt profesioniști din domeniul sănătății, trimiși în judecată în 2022 pentru o eventuală neglijență care a dus la moartea lui Maradona. Printre cei opt profesioniști se numără un neurochirurg și medic curant, un medic clinician, un psihiatru, un psiholog, o asistentă șefă și asistente medicale. Toți rămân în libertate.

Inculpații contestaseră fie trimiterea lor în judecată, fie acuzațiile care li se aduc, cele de omor prin imprudență. Cu toate acestea, în apel, instanța a menținut acuzația de „omor prin imprudență", infracțiune comisă atunci când o persoană este neglijentă știind că aceasta poate duce la deces.

Această infracțiune este pasibilă de o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între 8 și 25 de ani.
Procesul a fost amânat până în octombrie

Miercuri, Camera de Apel a Tribunalului din San Isidro, în provincia Buenos Aires, a decis să „suspende ședința prevăzută pentru 4 iunie și să o reprogrameze pentru 1 octombrie, începând cu ora locală 09:30" (12:30 GMT). Potrivit instanței, există „o serie de probleme ridicate de diferitele părți care nu au fost încă rezolvate înainte de începerea audierilor".

Printre acestea, o asistentă medicală, care a declarat de la început că nu a făcut decât să urmeze instrucțiunile medicilor, a cerut să fie judecată separat și de un juriu din popor. Acest lucru a ridicat, la rândul său, întrebări cu privire la egalitatea de tratament. Având în vedere caracterul tehnic al argumentelor implicate și timpul necesar, avocatul fiicelor lui Maradona, Dalma și Gianina, a cerut, de asemenea, o amânare a procesului, pe care instanța a acceptat-o.

În aceeași rezoluție de miercuri, judecătorul a decis să nu fie de acord „pentru moment, cu transferul rămășițelor pământești" ale lui Maradona, o cerere făcută în urmă cu câteva săptămâni de fiicele sale și de fosta sa iubită Veronica Ojeda.

Ideea este de a transfera rămășițele fostului număr 10, care se odihnește într-un cimitir privat din Bella Vista, la periferia orașului Buenos Aires, în cartierul central Puerto Madero. Scopul este de a crea un mausoleu în care "poporul argentinian și cetățenii lumii să poată aduce un omagiu celui care a fost cel mai mare idol al Argentinei".

Judecătorul și-a bazat decizia temporară pe „eventualele măsuri care ar putea fi necesare" în contextul procesului.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: maradona proces amanare