x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Macron atrage atenția că Europa ar putea rămâne în urma SUA și a Chinei

Macron atrage atenția că Europa ar putea rămâne în urma SUA și a Chinei

15 Feb 2020   •   20:00
Macron atrage atenția că Europa ar putea rămâne în urma SUA și a Chinei
Sursa foto: DAINA LE LARDIC

Președintele francez Emmanuel Macron atrage atenția că UE trebuie să se trezească şi să îşi coreleze bugetul cu amploarea ambiţiilor sale, pentru a nu rămâne în urma SUA şi a Chinei, în special în privinţa tehnologiilor viitorului.

"Devenim un continent care nu crede în viitorul său", a declarat Macron. "Nu investim în viitorul nostru suficient, iar din punct de vedere politic este singura cale de a ne reconcilia cu clasele noastre de mijloc", a adăugat el.

El s-a declarat "îngrijorat" de lipsa de reacţie din partea Germaniei în legătură cu Europa şi cu proiectele sale reformare a UE.

"Nu am frustrări, am îngrijorări", a spus el la Conferinţa de Securitate de la Munchen, făcând apel la "răspunsuri clare" din partea Franţei şi Germaniei, precum şi a partenerilor lor la provocările europene.

În acelaşi timp, Macron a deplâns "slăbirea Occidentului", concomitent, în opinia sa, cu "o relativă retragere" a Statelor Unite, contrazicând afirmaţii făcute anterior de secretarul de stat american Mike Pompeo.

"Vom fi tot mai mult busculaţi de alte proiecte şi de alte valori", a afirmat el la Conferinţa de Securitate de la Munchen, evidenţiind "o formă de relativă retragere" a Statelor Unite şi o "reconsiderare a relaţiei lor" cu Europa.

Macron a mai atras atenţia că Rusia "va încerca în continuare să destabilizeze" democraţiile occidentale.

Anterior, tot la Conferinţa de Securitate de la Munchen, secretarul de stat american Mike Pompeo a respins criticile preşedintelui german Frank-Walter Steinmeier şi ale altor oficiali europeni privind replierea naţională şi egoismul administraţiei conduse de Donald Trump, afirmând că ele "nu reflectă realitatea".

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Macron franta germania europa reforma