x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Maree umană în Spania

Maree umană în Spania

de Marina Constantinoiu    |    20 Feb 2012   •   21:00

Unele surse afirma ca ar fi fost un milion de oameni in strada. Altele vorbesc despre cateva sute de mii de manifestanti. Cert este ca au fost in mai multe orase ale Spaniei, agitand drapele rosii si protestand fata de reforma din domeniul Muncii, in cadrul primului raspuns al maselor pentru Guvernul care spera sa lupte contra somajului care a atins 23%, relateaza AFP.

Potrivit sindicatelor, numarul celor care au iesit in strada a depasit 500.000 la Madrid, 100.000 la Valencia si peste 400.000 la Barcelona. Protestul a fost sprijinit de mai multi lideri socialisti si va fi urmat de un nou miting in 29 februarie. De la Se­vil­la, in discursul de incheiere a congresului Partidului Popular, proaspat ales in functia de presedinte al partidului, premierul Mariano Rajoy a calificat reforma pietei muncii drept necesara si buna pentru Spania, care poate sa transmita astfel mesajul ca poate opri distrugerea locurilor de munca. Spania inregistreaza cea mai mare rata a somajului din UE, avand peste 5,2 milioane de someri, un re­cord printre tarile industrializate. Pro­testatarii scandau 'Greva, greva, gre­v­a', cerand Guvernului sa inceapa ne­gocieri pentru reforma Muncii.

Printre manifestanti au fost si profesori in tricouri-simbol ale 'mareii verzi', o miscare de contestare nas­cu­ta in septembrie la Madrid, la adre­sa taierilor bugetare in domeniul Edu­ca­tiei, si multi tineri, categorie puternic lovita de somaj, 48,6% dintre ti­ne­rii de 16-24 de ani fiind fara loc de munca.

×
Subiecte în articol: externe