x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Marii absenţi - Liderii lumii, ţinuţi în loc de cenuşa vulcanică

Marii absenţi - Liderii lumii, ţinuţi în loc de cenuşa vulcanică

de Sînziana Stancu    |    19 Apr 2010   •   00:00

Norul de praf vulcanic care s-a întins peste Atlantic şi peste o mare parte a continentului european i-a făcut pe unii dintre cei mai mari lideri să îşi anuleze venirea în Polonia. La ceremonie erau aşteptate peste 80 de delegaţii din mai multe ţări.



●  Preşedintele american Barack Obama a fost reprezentat la funeralii doar ambasadorul SUA în Polonia, Lee Feinstein. "Am vorbit cu preşedintele interimar Bronislaw Komorowski şi mi-am exprimat regretul că nu voi putea veni în Polonia din cauza norului vulcanic, care a perturbat traficul aerian în Euro­pa, Michelle (soţia lui Obama, n.r.) şi cu mine ne vom gândi şi ne vom ruga pentru polonezi (...)  şi îi vom ajuta să-şi revină din această tragedie", s-a scuzat Obama într-un comunicat de presă citat de CNN. El  a ţinut să sublinieze că "preşedintele Kaczynski a fost un mare patriot, un prieten şi aliat al Statelor Unite, ca de altfel toţi cei care şi-au pierdut viaţa împreună cu el."

● Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, s-a răzgândit în ultimul moment, pe site-ul său prezidenţial apărând informaţia că "din cauza condiţiilor meteorologice extreme, care au parali­zat traficul aerian în cea mai mare parte a Europei, preşedintele Republicii şi soţia sa nu vor mai merge la Cracovia, aşa cum planificaseră iniţial."

●  Cancelarul german Angela Merkel nu a mai fost prezentă la fu­ne­raliile din Polonia. Au participat doar preşedintele Horst Kohler şi mi­nis­trul de Externe. Avionul lui Merkel, care se în­torcea din SUA, a fost deviat şi a aterizat în Portugalia, la Lisa­bo­na, din cauza norului vulcanic. Merkel ajunsese sâmbătă în Ita­lia, la Roma, urmând să vină în Germania, la Berlin, cu autotu­rismul, ieri după-amiază. Merkel i-a transmis ministrului de Externe polonez regretul şi scuzele sale.

● Prinţul Charles şi ministrul de Externe David Miliband şi-au anulat participarea din cauza perturbării traficului aerian. "Mâi­ne (duminică, n.r.) ne vom gândi atât la cei care şi-au pierdut via­ţa în accidentul aviatic, cât şi la poporul plonez", preciza Miliband.

● Premierul italian Silvio Berlusconi a fost constrâns să îşi anuleze călătoria în Polonia din cauza blocajului traficului aerian din Europa. Berlusconi "a transmis din nou condoleanţele sale şi ale poporului italian" omologului său polonez Donald Tusk.

● Nici preşedintele croat, Ivo Josipovici, nu a venit la funeraliile de la Cracovia, tot din cauza paraliziei traficului aerian.

● Preşedintele sârb, Boris Tadici, a renunţat şi el, din aceleaşi motive, spaţiul aerian sârb fiind închis încă de sâmbătă.
De la ceremonia funerară au mai lipsit premierul spaniol, preşedintele grec, preşedintele austriac, dar şi preşedintele Comisiei Europene.

×
Subiecte în articol: externe