Marina militară americană a anunţat că a găsit în sfârşit rezolvarea unei probleme la care se gândesc foarte mulţi oameni de ştiinţă: şi anume cum să folosească apa de mare pe post de combustibil, conform AFP.
Obţinerea unui combustibil sub formă de hidrocarburi lichide din apa marină reprezintă o adevărată schimbare de paradigmă pentru logistica navală, scurtând şi eficientizând foarte mult lanţul logistic de realimentare a navelor. SUA dispun de o flotilă de 15 vase cisternă pentru reîncărcarea cu combustibili în timpul misiunilor îndelungate. În marina militară americană doar portavioanele şi unele submarine dispun de sisteme nucleare de propulsie. Toate celelalte vase trebuie să-şi abandoneze misiunea timp de câteva ore pentru a naviga în paralel cu un astfel de vas cisternă, pentru a se realimenta cu combustibil. Aceste manevre devin foarte dificile în condiţii meteorologice nefavorabile.
Cercetătorii americani au anunţat că au descoperit o modalitate prin care să extragă dioxid de carbon şi hidrogen gazos din apa marină. Ei folosesc apoi un convertor catalitic cu care transformă aceste gaze în combustibil lichid. Ei speră că acest combustibil va putea fi folosit şi pentru alimentarea avioanelor, nu doar a vaselor marine.
"Pentru prima oară am reuşit să dezvoltăm o tehnologie care să ducă la extragerea simultană a dioxidului de carbon şi a hidrogenului din apa marină, iar aceasta este o mare realizare. În plus, combustibilul obţinut astfel nu arată şi nici nu miroase foarte diferit de combustibilul clasic", a declarat Dr. Heather Willauer, un chimist care şi-a petrecut 10 ani lucrând la acest proiect.
Următorul pas în cazul acestui proiect va fi producerea acestui combustibil în cantităţi industriale. Însă până atunci, în cadrul unui parteneriat cu mai multe universităţi americane, experţii din cadrul Marinei militare americane doresc să mărească eficienţa acestui proces, crescând volumul de CO2 şi hidrogen pe care îl pot obţine din apă.
"Am demonstrat fezabilitatea procesului, iar acum dorim să îmbunătăţim eficienţa procesului", a mai adăugat Willauer.