x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Marine Le Pen, avocata lui Vladimir Putin

Marine Le Pen, avocata lui Vladimir Putin

04 Ian 2017   •   14:50
Marine Le Pen, avocata lui Vladimir Putin
Sursa foto: Christophe Ena/AP

Candidata extremei drepte la alegerile prezidențiale din Franța, Marine Le Pen, a declarat, ieri, că anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia „nu a fost ilegală", contrar poziției exprimate de Europa și de SUA, relatează AFP.

„Eu nu cred absolut deloc că a fost o anexare ilegală: a fost un referendum, iar locuitorii din Crimeea au vrut să se alăture Rusiei", a afirmat lidera Partidului Frontul Național, pentru postul de radio RMC. „Nu văd ce justifică punerea la îndoială a referendumului", a insistat ea. Răspunzând la o întrebare pe această temă, Marine Le Pen și-a exprimat convingerea că, într-adevăr, în opinia sa, Crimeea este parte integrantă a Federației Ruse. Peninsulă strategică în Marea Neagră, Crimeea a fost anexată în martie 2014 de către Rusia, după o intervenție militară, urmată de un referendum și alipirea denunțată ca ilegală de Kiev și Occident. Această anexare a provocat cele mai puternice tensiuni între Occident și Rusia de la sfârșitul Războiului Rece. Drept represalii, Statele Unite și Uniunea Europeană au impus Moscovei un val de sancțiuni economice, încă în vigoare. Marine Le Pen a pledat, între altele, pentru stabilirea unor „relații strategice" între Franța și Rusia, în lupta împotriva grupării jihadiste Stat Islamic. Întrebându-se despre utilitatea NATO după destrămarea Uniunii Sovietice, Marine Le Pen a precizat că Franța va părăsi „cel puțin comandamentul integrat" al organizației, dacă va fi aleasă la conducerea țării, la prezidențialele din mai 2017. Mai mult, lidera extremiștilor de dreapta a invocat, totodată, o posibilă schimbare la nivelul NATO, în urma alegerii lui Donald Trump la președinția SUA.

În 2014, Marine Le Pen a primit un împrumut de 9 milioane de euro pentru finanțarea campaniei electorale a Frontului Național de la o bancă ceho-rusă, înființată în 1996.

 

×
Subiecte în articol: marine le pen