x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Martirul" Hodorkovski

"Martirul" Hodorkovski

de Ana Ilie    |    27 Oct 2005   •   00:00
"Martirul" Hodorkovski

Mihail Hodorkovski a multumit Puterii de la Moscova pentru ca l-a trimis in Siberia, spunand ca detentia in acest loc ii creeaza o imagine de martir politic.

Rusii au nimerit din lac in put. Au crezut ca scapa de magnatul Mihail Hodorkovski trimitandu-l in Siberia, la inchisoare, intr-o zona unde poate sa moara repede, fie de frig, fie iradiat. Nu si-au imaginat nici o clipa ca strategia lor, bine pusa la punct, li se va intoarce impotriva. Si asta pentru ca Hodorkovski este pe cale sa devina un simbol al Opozitiei rusesti din toate timpurile, un martir modern, un erou napastuit cu care sa se identifice rusii de rand.

DECLARATII INFLACARATE. Proaspat sosit la penitenciarul din Siberia, unde ar trebui sa-si ispaseasca restul de pedeapsa de sase ani, Hodorkovski a multumit ieri Puterii de la Moscova pentru ca l-a trimis intr-un spatiu al exilului simbolic, ajutandu-l astfel sa-si construiasca o imagine de martir politic, potrivit AFP.

Instalat in penitenciarul din Krasnokamensk, aflat la 6.500 de kilometri de Moscova, Hodorkovski se declara "recunoscator Puterii" pentru ca l-a trimis "in tara de exil a decembristilor", nobilii care au incercat o revolta impotriva tarului, in decembrie 1825.

Expertii rusi apreciaza pozitia pe care s-a situat Hodorkovski ca fiind una de forta. "Involuntar, Kremlinul contribuie la transformarea fostului sau rival economic intr-un lider politic", apreciaza Stanislav Belkovski, directorul Institutului de Strategie Nationala, care subliniaza "incapacitatea Puterii de a prevedea impactul" actelor sale. "Aureola de martir siberian va contribui si mai mult la mitizarea, deja in curs, a fostului oligarh", considera Belkovski. Mai mult, crede expertul rus, "in inchisoare s-a consolidat mitul Hodorkovski". In cei doi ani de inchisoare ispasiti pana acum, "numele lui Hodorkovski a capatat propria viata, independenta de cea a purtatorului sau", explica el.

SI SOTIA E CU EL. Ideea fostului sef al companiei petroliere Iukos de a-si crea o imagine de martir nu este doar la nivel declarativ. El pare decis sa mearga pana la capat cu aceasta "gaselnita" si si-a implicat familia si apropiatii in acest proces. Urmand exemplul sotiilor decembristilor, care si-au parasit casele luxoase pentru a se alatura sotilor lor in Siberia, sotia fostului miliardar, Inna, s-a deplasat deja acolo. "In 180 de ani, statul nu si-a schimbat prea mult comportamentul", a apreciat ea inainte de a parasi Moscova. Prima oprire la Krasnokamensk nu a fost penitenciarul, cum ar fi fost de presupus, ci biserica decembristilor, actiune ce a intarit ideea ca Hodorkovski incepe sa se considere martir politic.

SLABE PERSPECTIVE. Din pacate, sondajele de opinie arata ca strategia fostului afacerist nu are mare priza la public. Pentru 41% dintre rusi, ideile politice ale lui Hodorkovski sunt la originea trimiterii sale la inchisoare, dar numai 18% dintre ei au compasiune pentru el, potrivit unui sondaj al Centrului independent Levada, efectuat la 12 octombrie, citat de AFP.

INCAPACITATE


"Involuntar, Kremlinul contribuie la transformarea fostului sau rival economic intr-un lider politic"
Stanislav Belkovski directorul Institutului de Strategie Nationala
despre Mihail Hodorkovski (foto)

×
Subiecte în articol: externe hodorkovski