x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Miniştrii sănătăţii din UE aprobă o serie de măsuri pentru înăsprirea legislaţiei privind produsele din tutun

Miniştrii sănătăţii din UE aprobă o serie de măsuri pentru înăsprirea legislaţiei privind produsele din tutun

21 Iun 2013   •   20:09
Miniştrii sănătăţii din UE aprobă o serie de măsuri pentru înăsprirea legislaţiei privind produsele din tutun
Sursa foto: Bogdan Chesaru/Intact Images

Statele UE au aprobat vineri, la Luxemburg, în cadrul Consiliului Ocuparea forţei de muncă, Politică socială, Sănătate şi Protecţia consumatorilor (EPSCO), o serie de măsuri pentru combaterea fumatului, în ciuda puternicelor presiuni ale industriei de profil, relatează agenţiile internaţionale de presă, informează agerpres.ro.

Principalele două dispoziţii adoptate se referă la obligativitatea de a afişa imagini de avertizare asupra pericolelor fumatului care să acopere 65% din suprafaţa pachetului şi respectiv la interzicerea aromelor puternice, precum mentolul.

Negocierile au fost dificile şi poziţia adoptată în cele din urmă de miniştrii sănătăţii reprezintă un compromis smuls cu mari eforturi mai multor miniştri ai sănătăţii care au acordat mai multă atenţie intereselor industriei tutunului decât sănătăţii publice, a subliniat preşedinţia irlandeză.

'Nu trebuie să sacrificăm vieţile copiilor noştri pentru interesele industriei. Tutunul provoacă moartea a 700.000 de europeni în fiecare an', a declarat ministrul sănătăţii din Irlanda, James Reilly, în deschiderea dezbaterii.

Mai mulţi dintre omologii săi au insistat însă asupra 'consecinţelor economice negative' ale măsurilor în discuţie. 'Suntem miniştri ai sănătăţii. Trebuie să le reamintesc asta celor care se îngrijorează de consecinţele acestei legislaţii asupra veniturilor ţărilor lor', a afirmat ministrul britanic al sănătăţii, Anne Milton.

Germania, Italia, Grecia, Portugalia şi Bulgaria s-au coalizat pentru a limita avertismentele privind pericolele pentru sănătate la 65% din suprafaţa totală a pachetului de ţigări, faţă de 75% cum prevedea propunerea Comisiei Europene din decembrie anul trecut.

De asemenea, o minoritate de blocaj a reuşit să împiedice adoptarea unei interdicţii privind comercializarea ţigărilor 'slim', una dintre prevederile propunerii CE care a suscitat mari discuţi, şi faţă de care s-a opus şi România în trecut.

Acordul este considerat totuşi un mare progres, a declarat un negociator, în condiţiile în care în prezent avertismentele de pe pachetele de ţigări sunt limitate la 40% din suprafaţă.

Germania nu a reuşit să blocheze interdicţia de vânzare a ţigărilor şi produselor de tutun pe internet, apărată de Spania şi Franţa. Fiecare ţară va putea adopta dispoziţii naţionale şi statele care autorizează vânzarea la distanţă vor trebui 'să împiedice acest lucru în ţările care îl interzic', a explicat un alt negociator.

'Este important să se ajungă la un acord în timpul preşedinţiei irlandeze, întrucât următoarele două, Lituania şi Grecia, sunt mult mai influenţabile de către lobby-ul industriei', afirmă o sursă citată de France Presse. Potrivit AFP, compania Philip Morris a anunţat în martie că va investi 40 de milioane de dolari într-o unitate de producţie în Lituania, care va prelua preşedinţia semestrială a UE de luna viitoare.

Parlamentul European urmează să-şi exprime poziţia asupra măsurilor adoptate de Consiliu şi este foarte posibil să nu fie de acord cu anumite dispoziţii, precum autorizarea vânzării ţigaretelor 'slim' şi reducerea cu 10% a suprafeţei avertismentelor privind pericolele fumatului. 

×
Subiecte în articol: fumat tutun tigari