x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Medicii cehi au voie să îşi lase baltă pacienţii

Medicii cehi au voie să îşi lase baltă pacienţii

de Irina Cristea    |    21 Mar 2012   •   20:46

Medicii cehi vor avea drept de veto in relatia cu bolnavii. Mai exact, vor putea refuza sa ii trateze daca observa ca pacientii nu le-au respectat tratamentele sau indicatiile. Masura, prevazuta in legea sanatatii, intra in vigoare de la 1 aprilie si este aprig contestata.

Are parte insa de sustinerea totala a medicilor. Asta pentru ca legea a fost gandita pentru ca pacientii sa inteleaga ca nu doar medicii sunt raspunzatori pentru tratament. E ca un fel de responsabilizare a bolnavilor, spun cadrele medicale, satule sa aiba de-a face cu pacienti "neascultatori', care nu respecta programarile, care nu isi iau medicamentele sau nu respecta stilul de viata impus de tratament. In baza noului amendament, medicii au doua variante de a incheia socotelile cu pacientii: fie refuza sa ii mai trateze, fie ii externeaza fortat, daca bolnavii sunt internati.

Pacientii vad noile prevederi drept o insulta. Spun ca nu este o masura care va schimba ceva in bine, ci una care le va da o noua lovitura celor mai sensibile categorii ale populatiei – batranii si saracii.

"Ni se pare inacceptabil ca unui pacient sa i se refuze tratamentul in conditiile in care, din cauza situatiei economice, pur si simplu nu are bani pentru medicamente', a declarat, pentru presa din Cehia, Lubos Olejar, presedintele Sindicatului Pacientilor.

Unii medici spun ca, desi proiectul este binevenit, nu se vad apeland vreodatala masurile prevazute de lege.

"Cred ca e o clauza utila, pentru ca ii va face pe pacienti sa inteleaga faptul ca pot, chiar pot fi lasati balta de medici. Pe de alta parte, ca medic, sunt convins ca se va apela foarte rar la aceasta clauza', spune doctorul Petr Arenberger.

Pacientii se tem insa ca legea cea noua le va permite medicilor sa ii abandoneze, pur si simplu. Si ca sistemul de sanatate, si-asa subred in Cehia, va merge din rau in mai rau.

Legea intra in vigoare la cateva luni dupa ce medicii din Republica Ceha au castigat o lupta la baioneta cu Guvernul de la Praga. Mii de cadre medicale au demisionat dupa ce li s-au refuzat cresterile salariale cerute. S-a ajuns chiar la o situatie de urgenta in spitalele din toata tara, iar autoritatile au convocat la munca medicii pensionati si pe cei din unitatile militare. S-a ajuns, pana la urma, la compromis. Guvernul a acceptat sporurile salariale, iar medicii au acceptat ca acestea sa fie sub nivelul solicitat initial.

×
Subiecte în articol: externe