x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Merkel despre aderarea României la Schengen: Aşteptăm să vedem următorul raport MCV

Merkel despre aderarea României la Schengen: Aşteptăm să vedem următorul raport MCV

07 Ian 2016   •   17:11
Merkel despre aderarea României la Schengen: Aşteptăm să vedem următorul raport MCV

Germania apreciază eforturile României privind securizarea frontierelor externe în vederea aderării la spaţiul Schengen, a declarat joi cancelarul Angela Merkel, care a precizat că aşteaptă concluziile viitorului raport MCV al Comisiei Europene.

"Trebuie să facem totul să fie păstrat sistemul Schengen. Şi, bineînţeles, dăm posibilitatea acestor ţări care vor să intre în spaţiul Schengen să devină membre ale spaţiului Schengen şi este important că România a luat multe măsuri de securizare a frontierelor externe. Există şi un context cu combaterea corupţiei şi în acest sens noi aşteptăm să vedem următorul raport al Comisiei. Noi ştim că este pe agenda României această tematică, de aceea eu mă angajez ca eforturile făcute să se reflecte şi în progresele privind includerea în sistemul Schengen, care poate să fie făcută şi în mod treptat", a spus Angela Merkel, într-o conferinţă de presă comună cu premierul Dacian Cioloş, aflat în vizită oficială la Berlin.

Şeful Executivului de la Bucureşti a afirmat, la rândul său, că subiectul Schengen a fost abordat în detaliu în cadrul întâlnirii cu Angela Merkel. El speră ca raportul MCV să noteze evoluţiile pozitive înregistrate de România în lupta împotriva corupţiei în ultimii ani.

"În lupta împotriva corupţiei România a făcut eforturi semnificative în aceşti ultimi ani, care încep să se vadă în societate, dincolo de procesul tehnic. Guvernul actual este hotărât să continue acest trend pozitiv al luptei împotriva corupţiei şi ne aşteptăm ca viitorul raport pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare al Comisiei Europene să reflecte aceste evoluţii pozitive. Şi, atunci, ar fi, cred, al treilea raport care ar fi pozitiv şi care ar consfinţi acest trend pozitiv şi sperăm ca acest lucru să se reflecte şi în decizia pe care statele membre ar urma să o ia în perioada următoare în privinţa aderării României la Schengen. Ne dorim nu doar să aderăm la Schengen, ci ne dorim să aderăm la un Schengen care să fie unul solid şi unul credibil", a punctat Dacian Cioloş.

×